05/03/11 16:57
(http://www.klassa.bg/)

В Либия остана отворено само унгарското посолство

Всички страни от ЕС затвориха посолствата си в Либия с изключение на Унгария, която ще предоставя информация на останалите за ситуацията там, съобщи ЕурАктив.
Дипломатическите мисии бяха затворени с оглед сигурността на служителите, след като при въздушен удар на НАТО загинаха един от синовете на Муамар Кадафи и трима негови внуци, което стана повод за нападение над чужди посолства. След атаките ООН също изтегли персонала си, като остави работещи само два центъра – в Мисрата и Бенгази.
ЕК благодари на Унгария, която като ротационен председател на общността продължи работата си в размирната страна. Говорител на комисията съобщи, че Румъния е оставила консулската си служба в Триполи отворена.
Всички служители на българското посолство в Триполи са били евакуирани вчера сутринта в Тунис. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева. Тя поясни, че дейността на мисията е временно прекратена. Евакуирани са тримата служители на посолството, които са в добро здраве. Те са настанени близо до границата с Либия, така че при подобряване на ситуацията да могат бързо да се върнат обратно. Сградата на мисията ни е собственост на България. За нея е организирана охрана от местни лица.
Междувременно заместник помощникът на генералния секретар на НАТО по политическите въпроси Джеймс Апатурай заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да приеме нова резолюция за Либия, която позволява сухопътна операция, предаде РИА “Новости”. Настоящата резолюция 1973 предвижда само нанасяне на въздушни удари. Преди дни Русия заяви, че е готова да обсъжда сухопътна операция в Либия само в рамките на ООН. Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган призова либийския лидер Муамар Кадафи незабавно да предаде властта и да напусне страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване