05/03/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Договорени са 78% от парите за транспорта, платени са около 4%

Договорени са около 1 млрд. левао по Оперативна програма „Транспорт“, което е 78% от бюджета и е своеобразен рекорд, съобщи вчера министърът по усвояване на европейските фондове Томислав Дончев, който участва в бизнес закуска за мерките, които биха ускорили усвояването на средствата от ЕС. Дончев допълни, че са платени само 4%, но се очаква процентът сериозно да се покачи. Според министъра сега е необходима концентрация само и единствено върху качеството на изпълнението на проектите. Той прогнозира, че до средата на следващата година ще бъдат договорени 100 % от ресурса за железниците.
Трябва да се направи необходимото в ОП “Транспорт“ след 2014 г. да има достатъчно средства не само за пътна, но и за жп инфраструктура, каза още Дончев. Според него трябва да бъде провокиран интересът и на българския предприемач, и на пътниците към железопътния сектор. Затова са необходими не само инвестиции в инфраструктура, но и в подвижен състав. При едно качествено изпълнение на рехабилитацията на линиите ще има основание да се поискат от ЕК пари за покупка и на вагони. Дончев обясни, че много важно е през следващите 2-3 години успоредно с реализацията на започналите инвестиции да се подготвят достатъчно добри проекти. От усилията, които полага България в дебата за новата Кохезионна политика на ЕС, ще зависи колко средства ще може да договорим за пътна и жп инфраструктура. В стратегия „Европа 2020“ акцент се поставя върху зелената инфраструктура, каквато е железопътната.
България е една от малкото държави в ЕС, през която преминават 5 транспортни европейски коридора, и имаме уникалния шанс да се възползваме и да развием транспортната си инфраструктура, заяви зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски. Той посъветва да се гледа по-реалистично на жп сектора, защото на практика НКЖИ и БДЖ са
две банкрутирали компании и сега се полагат всички усилия да излязат от блатото.
Създаване на структура за управление на проектите в рамките на НКЖИ, която тясно да работи с Брюксел, е много важна стъпка за ускоряване на европейското финансиране, заяви Никола Дурчев, председател на Националната асоциация по железопътна сигнализация, автоматика и индустрия /РАСТИА/. Той съобщи, че вече има съгласие финансирането на въпросната структура да стане от фондовете на техническа помощ. Дурчев обясни, че държавите, които са успели да реализират свои проекти, са го направили, защото предварително са съгласували намеренията си със заинтересованите си съседи. За програмния период 2014 – 2020 г. ЕС ще отдели 550 млрд. евро за жп сектора, между 2020 и 2030 г. парите ще са най-вероятно 1600 млрд. евро, каза още Никола Дурчев.
НКЖИ разполага с идейни проекти за около 14 млрд. лева, съобщи зам.-директорът на компанията Красимир Крачунов. Той припомни, че приоритетните
железопътни проекти за първия програмен период 2007 - 2013 г. са Пловдив-Свиленград,
Септември-Пловдив и Пловдив-Бургас, чиято обща стойност е 580 млн. евро.
След модернизирането на участъците влаковете ще могат да развиват до 160 км в час, за сравнение в момента се движат средно с 40 км в час. В България няма да могат да се движат влакове-стрели, които развиват 350 км в час, защото теренът у нас е доста насечен, а и линията за тази скорост струва двойно и тройно по-скъпо, което не е по джоба на страната ни, обясни Крачунов.
Трасето Видин – София, част от коридор № 4, е много важно, но бюджетът му надхвърля 2,6 млрд. евро. България най-вероятно ще успее да договори 2 млрд. евро от ЕС за транспорт, прогнозира зам.-министър Московски. Европейското финансиране ще е недостатъчно и за АМ “Хемус“, която по предварителни данни ще излезе най-малко 1,3 млрд. евро.


3,6 млн. лв. повече от товари са влезли в БДЖ

Приходите от товари през първите три месеца на годината са се повишили с 3,6 млн. лв. спрямо същия период на 2010 г., съобщиха от БДЖ. Увеличение има и при фериботните превози. За І тримесечие на 2011 г. е отчетен ръст от 19% на превозите през фериботен комплекс-Варна. Увеличени са и пътуванията с бързи влакове по дестинациите София-Видин – София, София-Благоевград и София-Бургас-София. В областта на Ро-Ла превозите БДЖ разработи технология за превоз на товарни автомобили с железопътен транспорт. Ремонтиран е терминалът Свиленград, за да може да се използва за натоварване и разтоварване на автомобили на собствен ход. Съгласувано е също и разписание на блок-влакове за комбинирани превози между терминалите Халкали (Турция) – Драгоман (България). Постигната е договореност с турски оператор, който ще оперира на турска и на българска територия. Вече е обявена откритата процедура за наемане на вагони.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване