05/03/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Дългият лов на терорист №1

ДПА

Осама бин Ладен, датата на снимката е неизвестна.

Три хиляди петстотин и трийсет и девет дни. Толкова време мина, откакто терористи превърнаха една слънчева сутрин в огнен ад - ден, който нито един оживял очевидец няма никога да забрави.

Толкова време бе необходимо също да се отмъсти за нападението на злодей номер 1 - лидерът на Ал Каида, който гордо пое отговорност за убийството на близо 3000 души, докато останалият свят наблюдаваше с ужас телевизионните кадри.

Дългото бягство на Осама бин Ладен от правосъдието приключи вчера, когато американските му преследвачи най-накрая го застигнаха в комплекс в пакистанския град Аботабад. Най-издирваният човек на планетата бе убит в престрелка.

Президентът Барак Обама изнесе реч късно вечерта от Белия дом, за да обяви този исторически момент в своя мандат. “Тази вечер мога да съобщя на американския народ и на света, че САЩ извършиха операция, в която бе убит Осама бин Ладен, лидерът на Ал Каида и терорист, отговорен за убийството на хиляди невинни мъже, жени и деца”.

В някои части на света ислямски радикали със сигурност ще оплачат смъртта на Бин Ладен и ще го почетат като мъченик, но за повечето гибелта на терористичния лидер бе причина за радост. Минути след като новината бе разпространена, стотици хора се стълпиха пред портите на Белия дом и на Таймс скеуър в Ню Йорк, като развяваха знамена, скандираха, пееха и лудо ликуваха.

Паметната смърт на Бин Ладен повдига също въпроси за бъдещето на Ал Каида. Американски служители от години твърдят, че способността на Бин Ладен да управлява организацията си е намаляла, след като бе принуден да се укрива и не можеше да комуникира с последователите си освен чрез периодичното пускане на аудиозаписи.

Питър Бъргън, експерт по тероризъм, който някога интервюира Бин Ладен, каза по Си Ен Ен, че Ал Каида не разполага с толкова символична и харизматична личност като Бин Ладен, която да заеме мястото му, като привлича нови членове и вдъхновява за нови атаки. Бъргън каза дори, че с убийството на Бин Ладен се слага край на войната срещу тероризма. “Няма кой да заеме мястото му в Ал Каида”, каза той.

Американското правителство не е толкова сигурно. Посолства и военни обекти в чужбина повишиха бдителността си в случай на опити за отмъстителни атаки на Ал Каида. Президентът Барак Обама нарече смъртта на Бин Ладен “най-значителното постижение” досега във войната срещу Ал Каида, но предупреди, че борбата не е приключила.

“Смъртта му не бележи края на нашите усилия”, каза той. “Няма съмнение, че Ал Каида ще продължи да се стреми да ни атакува. Ние трябва и ще останем бдителни у дома и в чужбина”.

Обама каза, че успешната мисия била замислена през август, когато ЦРУ го информирало, че е попаднало на следа за локализиране на Бин Ладен. Данните тогава бяха неясни и трябваше да следим в продължение на месеци, каза президентът.

Миналата седмица Обама стигнал до заключението, че разузнавателните данни са солидни. Вчера той разпоредил нападението срещу комплекса в Пакистан недалеч от столицата Исламабад. Войници от специалните части, вероятно морски пехотинци, заели позиции. Малко след това Бин Ладен бил убит и тялото му отнесено от американците. Според анонимен източник, цитиран от Си Ен Ен, Бин Ладен бил застрелян в главата.

Докато преследването на Бин Ладен продължаваше през годините, мнозина се чудиха колко време най-могъщата страна в света ще трябва да понася унизителната перспектива никога да не го залови. Следите се губеха, а американското разузнаване продължаваше да смята, че той се крие по границата на Афганистан с Пакистан. Много талибани и членове на Ал Каида бяха убити при безброй атаки с безпилотни самолети, но Бин Ладен винаги се изплъзваше.

САЩ трябваше да се ...

Публикувана на 05/03/11 21:35 http://e-vestnik.bg/11689/dalgiyat-lov-na-terorist-1/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване