05/03/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Полша върви към челото на класирането

Късметът и Полша рядко са вървели ръка за ръка. Най-голямата от новоприсъединилите се държави-членки на ЕС сега има повод за празнуване. Тя оцеля във финансовата криза, от която тя едва бе засегната - икономиката й дори отбеляза ръст през 2009 г., когато повечето други икономики се свиваха.

Това се дължи на неоспоримата й дипломатическа и икономическа тежест в региона. През юли страната ще поеме ротационното председателство на ЕС. През октомври Доналд Туск се очаква да стане първият министър-председател в историята на Полша, който да бъде преизбран, след като е изкарал един цял мандат на поста си, доминирайки политическия пейзаж, което е напълно нормално.

Състоялата се вчера церемония за обявяване на папа Йоан Павел Втори за блажен припомни ролята, която този велик поляк и неговата родина изиграха при падането на комунизма. Други, неприятни спомени от миналото, избледняват. Хората вече не отъждествяват Полша с невъздържаното поведение, параноята и особеностите на правителството на Ярослав Качински.

Още по-малко пък те свързват страната с хаоса и назадничавостта или с безполезни геройства от времето на войната. Връзките с Русия и Германия, двата вековни неприятеля на Полша, никога не са били толкова добри.

Все пак Полша трябва да подобри играта си, за да си върне полагащото й се място в челото на класирането в Европа. Това трябва да започне от икономиката, която въпреки доброто състояние, в което се намира, показва някои предизвикващи тревога слабости. Доналд Туск трябва да затегне контрола на публичните финанси.

Големият бюджетен дефицит (7,9 процента за миналата година) може и да е спомогнал за спада, но сега той се превръща в отражение на фискалната невъздържаност. Полша отделя 0,7 процента от брутния си вътрешен продукт за научни изследвания и технологии, наполовина на това, което отделя Чехия (ЕС се стреми този дял да бъде поне 3 процента).

Ако господин Туск съумее да се освободи от своя коалиционен партньор, представляващата предимно интересите на дребните собственици Полска селска партия, ще му бъде по-лесно да ореже разточителните субсидии за фермерите. Освен това той трябва да се пребори и с наследената напаст на ранното пенсиониране, което изяжда финансови средства и води до прахосване на талант. Безработицата остава стряскащо висока - 1,5 милиона поляци в активна възраст не са икономически активни.

Всички полски правителства обещават реформи, но малко от тях ги изпълняват. Правителството на премиера Туск направи добре, като намали данъците - но Полша все още заема незавидното 121-о място, след Русия, в класацията на Световната банка за облекчения при плащането на данъци.

В индекса на страните с най-добър бизнес-климат Полша заема 70-то място, което я нарежда по-назад дори и от автократичния и назадничав неин съсед, Беларус. Полските предприемачи се справят смайващо добре в тези неблагоприятни условия. Но те биха имали още по-голям успех в система, която им позволява да разгърнат изцяло своя талант.

Правителството на господин Туск би могло да действа по-добре и във външната си политика. “Новото начало” в отношенията с Русия беше успех, но отношенията на Полша с нейните по-малки съседи, като например с Литва, твърде често не са добри. Позицията на правителството спрямо събитията в Северна Африка остана неясна.

Премиерът Туск заявява, че иска да помогне с хуманитарна помощ и с политически съвети. Прекаленото говорене и липсата на конкретни действия обаче контрастират рязко с подкрепата на Полша за мисиите в Афганистан и Ирак. Това изглежда странно, имайки предвид, че Полша е страна, която пледира за по-силна ангажираност на ЕС във външната политика и в политиката на сигурност.

Обичайната причина за мудността на Полша в извършването на икономическите реформи, както и за прекалената предпазливост във външната политика е липсата на амбиция. Доналд Туск измина дълъг път, откакто през 2005 г. за първи път се устреми към ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване