05/03/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Тотю Младенов: Минималната заплата може да стане 270 лева

Минималната заплата все пак може да се вдигне от 1 юли от 240 на 270 лева. Това заяви вчера пред Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов. Той обясни, че през следващата седмица ще има заседание на тристранния съвет, където ще се вземе решение по този въпрос.
Младенов допълни, че предложението ще бъде обсъдено с министъра на финансите Симеон Дянков и целия кабинет. Той припомни, че имаше непримиримост в позициите – от една страна, от синдикатите, които подкрепиха идеята, а от друга – работодателите, които бяха твърдо против. „Вече обаче има сближаване на позициите между правителството, работодателите и синдикатите за индексиране на заплатите по браншове“, поясни Младенов.
Според него налице са икономически и социални причини минималната работна заплата да се увеличи, защото от две години и половина стои на същото ниво.
„По отношение на минималната работна заплата мога да кажа, че с нея са свързани много плащания, свързани са таксите и пенсиите. Затова мисля, че това няма как да стане от 1 юли тази година. Увеличаването може да стане по отделни браншове, които просперират“, заяви пред „Класа“, Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара. Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ каза за „Класа“, че дебат, който се води за минималната работна заплата, е измислен, защото тя се получава от много малко хора. „Минималната работна заплата като защитен механизъм трябваше да стане около 400 лева, когато се въведе плоският данък“, беше категоричен той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване