05/04/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Дизелът отново ще поскъпне с въвеждането на биокомпонента

От 1 януари 2012 г. можем да очакваме ново поскъпване на дизела, прогнозира в предаването на бТВ „Тази сутрин“ Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество". Според него това ще стане, след като отново влезе в сила задължителното смесване на горивото с биокомпонента. То беше отменено до края на 2011 г. Другата причина ще е поскъпването на петрола на световните пазари.
С 10 - 12 стотинки поскъпнаха горивата у нас от около седмица насам, откакто изтече наложеният върху цените мораториум. Вчера и бензинът, и дизелът се продаваха за 2.48 лв. на литър, съобщи бТВ.
Ангелов обясни, че 52% от стойността на дадено гориво в България всъщност е размерът на наложените върху него данъци. Още 7 на сто са надбавки и едва 41% от стойността е цената на самия петрол.
"Ако се наложат по-ниски цени, търговците просто ще спрат да продават в България", коментира от своя страна председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той бе категоричен, че исканата от протестиращи от цялата страна потребители цена от 2 лв. за литър гориво е абсолютна химера. По думите му административните мерки, които правителството може да предприеме и предприе в момента, в краткосрочен или средносрочен план ще доведат до намаляване на цените от порядъка на 5-6, максимум 10 стотинки.
Проблемът у нас идва от недоброто прилагане на европейските директиви, твърди Ангелов. На вносителите на горива изведнъж се наложиха множество регулативни изисквания от гледна точка на данъчни складове, трупане на петролни запаси. Всичко това направи по-труден вноса, не бяха наложени правилно европейските директиви и това наложи по-висока цена, допълни той. Вносителите или трябва да инвестират стотици милиони, за да изпълнят тези изисквания, което би се отразило на цената, или трябва да купуват от местния производител, смята той. Има проблем и с прилагането на директивата за петролните запаси, която изисква всеки вносител и всеки производител на петролни продукти да има петролна база в България, в която да държи запаси. Това струва много пари, аргументира се икономистът.
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов припомни преди ден пред Дарик радио, че повишаването на цените на горивата на родния пазар е преди всичко следствие от международните котировки. Той цитира данни на Агенция „Митници", според които пазарният дял на „ЛУКойл" в страната през миналата година е бил 60 на сто, а за първото тримесечие на тази година - 50 на сто. Според Ангелов трябва да се прави разлика между пазара на бензин и този на дизела. При пазара на бензин пазарният дял на бившия монополист е под 30-40 процента, т. е. голяма част от бензина, който се потребява в България е внос, коментира икономистът.
Минималния и краткотраен спад в цената на петрола представителят на една от най-големите петролни компании у нас Иван Костадинов обясни с разпространението на новината за ликвидирането на терорист номер 1 Осама бин Ладен. Костадинов обаче подчерта, че това е "изолирано явление", а цялостната тенденция е към поскъпване.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване