05/04/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Живот в гръцкия Гуантанамо

в. Айриш таймс

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Деветдесет процента от нелегалните имигранти в ЕС пристигат през турско-гръцката граница в ужасяващите условия на лагерите за задържане. И все пак хората продължават да идват. Ръце, протягащи се през решетките, обезумяло ни махат да се приближим. Пет-шест лица, притиснати в прозореца, отчаяно се опитват да привлекат вниманието ни. “Моля, помогнете ни,” крещи мъж на около 20 години. “Условията са нечовешки. В тази стая сме сто души. Твърде пренаселено е”.

Изкрещяният разговор през двуметровата ограда от бодлива тел продължава само няколко минути. Пазачите в центъра за задържане Филакио в Северна Гърция се втурват навън, за да кажат на преводача ми, че трябва да се махнем. Предизвикваме суматоха вътре и нямаме разрешение да говорим с обитателите на лагера - неколкостотин икономически имигранти и бежанци, търсещи убежище, пристигнали наскоро в Гърция през Турция.

“Айриш таймс” поиска разрешение от полицейските власти да влезе в лагера Филакио, но получи отказ. Когато влязох в центъра, за да поискам достъп директно от пазачите, ми стана съвсем ясно защо журналисти не се допускат да влизат на мястото, което имигрантите са кръстили гръцкия Гуантанамо.

Единствената стая, която можах да видя от бюрото за прием, е мръсна и пренаселена. През малък прозорец с решетки прониква съвсем малко светлина. Дори на разстояние от 10 метра зловонието на урина и пот е нетърпимо. Няколко имигранти, които по-късно интервюирах в Атина, твърдят, че са били малтретирани в центъра. Подобни твърдения няма как да се потвърдят, а гръцките власти ги отхвърлят.

Бивш служител, участвал в създаването на центъра, обаче признава, че властите са предвиждали тежки условия на живот. “Първоначалният замисъл не беше (лагерът) да бъде хуманен. Ако той не беше хубав, тогава хората нямаше да искат да идват,” казва Георгиос Куртоглу. “Местата откъдето те идват обаче, са дори по-лоши, така че продължават да пристигат. Сега разбираме, че условията трябва да бъдат по-хуманни”.

Филакио е един от мрежата центрове в Гърция, създадени да се справят с притока на имигранти през последните години. Миналата година властите арестуваха 132 524 души, които са влезли в страната, като почти 50 хиляди от тях са проникнали през района Еврос, на границата с Турция. Това е 90 на сто от всички нелегални имигранти, задържани при опит да влязат в ЕС през 2010 г.

Гръцкото правителство, което се бори с тежките условия за икономии, поставени от ЕС и МВФ, заяви, че не може да се справи с ежедневния приток на между 200 и 300 имигранти. По негови оценки в момента в страната има 1,2 милиона имигранти. Повечето от тях са държани в лагери за задържане за срок до шест месеца. Мнозинството няма как да бъдат депортирани в родината си - обикновено Афганистан, Ирак, Иран, Алжир и Сомалия - и просто са освобождавани без достъп до социално осигуряване, храна и жилище. Хиляди отиват в Атина, където много от тях мизерстват.

Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди наскоро, че ситуацията в Гърция е хуманитарна криза и че хората, които се нуждаят от международна защита, не получават възможност да кандидатстват за нея. Дори и бежанците, които искат убежище, да имат шанса да кандидатстват за защита, Гърция приема само три процента от молбите за убежище. Това е второто най-ниско ниво в ЕС след Ирландия, която одобрява две на сто от молбите и далеч под средното ниво за ЕС от 25 на сто.

Повечето имигранти, които успеят да влязат в Гърция обаче, не искат да останат в страната и се опитват да отидат в други държави от ЕС като Германия, Франция, Великобритания или някоя скандинавска страна. Сред реформите, които гръцкото правителство планира, е изграждане на 12,5-километрова стена по част ...

Публикувана на 05/04/11 21:40 http://e-vestnik.bg/11695/zhivot-v-gratskiya-guantanamo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване