05/04/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Кадафи като Милошевич пред трибунала в Хага?

Международният наказателен съд в Хага ще издаде заповед за арест на петима представители на либийското ръководство, сред които Муамар Кадафи и най-големия му син Сейф ал-Ислам, предаде „Фокус“, цитирайки тв „Ал Арабия”. Тя твърди, че разполага с доклада на главния прокурор Луис Морен-Окампо. Вероятно ще има заповед за задържане и за избягалия във Великобритания либийски външен министър Муса Куса, както и за директора на службите за външна безопасност на Либия Абу Зейд Омар Дурдах, който вероятно се укрива в Тунис.
Самият Кадафи не се е появявал публично след ракетния удар, при който загина синът му Сейф ал-Араб. Според директора на ЦРУ Леон Панета, най-новите данни на разузнаването сочат, че полковникът е жив. Вчера френският външен министър Ален Жупе отново каза, че целта на военната интервенция в Либия не е да бъде убит Кадафи, а „да се отслаби репресивният му апарат“.
Италия ще се опита да договори с НАТО и съюзниците краен срок за военната операция в Либия, заяви министърът на външните работи Франко Фратини. Днес в Рим той ще председателства втората среща на Контактната група за Либия заедно с премиера и външен министър на Катар шейх Абдулах бин Халифа ал-Тани. „Мисията ще продължи толкова, колкото е необходимо”, подчерта представителят на командването на операция „Обединен защитник” в Либия вицеадмирал Риналдо Вери.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване