05/04/11 08:27
(http://e-vestnik.bg/)

Клептокрация 6. Швейцария не е България, защото няма банки с шефове като Петя Славова и Иван Искров

Намесва се и популярният медиен прокурор Роман Василев

(Поредица с продължение. Виж най-долу линкове към предишните части)

Централата на “Инвест банк” в София. Българските банки изглеждат по-представително и от швейцарските. Но само изглеждат. В хотелската част отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

Не само БНБ, и медии, и журналисти, съзнателно или не, съдействат на кражбите, както ще стане ясно в продължението на тази история. Както казваше един стар журналист, бивш първи зам.-главен редактор на в. “Труд” - “Като откраднеш 10 млн., ще дадеш 100 хил. на медиите, да им запушиш устата” (виж тук). Клептокрацията е всеобхватна. Но как започва да се разплита чорапът?

Три фирми, подмамени в “Инвест банк” с високата лихва за депозит в долари – 9% годишно, откриват сметки приблизително по едно и също време. През май-юни 2009 г. те, поотделно, привеждат по банков път от Централна кооперативна банка следните суми, за да открият депозити в “Инвестбанк”:
Месокомбинат Варна – 2,2 млн. долара.
“Бо-Ян 1” ЕООД – 2,3 млн. долара.
“Глобал инвест” ООД – почти 1 млн. долара.
След това допълнително по сметките на няколко пъти са правени и по-малки вноски в брой, така че сумите на първите две фирми стават по около 2,5 млн. долара.
След около половин година една от фирмите - “Глобал инвест” ООД - случайно открива, че банката е блокирала парите й по депозита - фирмата не е могла да ги изтегли във връзка със спечелен от нея търг, за който е предплатено. Хора от фирмата отиват в “Инвест банк”, правят скандал, искат си парите и те са освободени. Но и досега от сметката им липсват над 36 000 долара. Тази сума е направо бял кахър, в сравнение с депозитите на другите две фирми.
Сметката на “Бо – Ян 1” ЕООД е почти изцяло изпразнена, липсват около 2,5 млн. долара, в нея има останали само 146 000 долара.
Сметката на Месокомбинат Варна също е изпразнена - от депозит над 2,5 млн. долара, в нея са останали само около 2000 долара.
През януари и февруари 2010 г. хората от фирмата първо пишат нотариални покани до “Инвест банк” да им възстанови парите, ходят там на преговори, срещат се с кого ли не, после пишат жалби до БНБ. И досега няма земна сила, която да накара банката да им върне парите.

Върнете ни парите! - А, не искате ли едни гори край Силистра вместо тях?

Читателят ще си помисли, че разказвам някаква фантастика. И на мен не ми се вярваше. Но шефовете на “Инвест банк”, първоначално казват, че ще правят проверка дали титулярите на сметката не са си изтеглили парите. Но се оказва нещо странно за банковата практика – титулярите имат депозити, но нямат т. нар. спесимен с подпис и досие по правилата на банките. Това е много сериозно нарушение, констатирано по-късно и при проверката на БНБ. Но, също така, в случая е доказателство, че титулярите не са си изтеглили парите – без спесимен с подпис, никой не може да тегли от тези сметки. Да, ама парите са изтеглени от някого и неясно как (по-нататък ще стане ясно).

Те пазят парите на вложителите. Изпълнителната директорка на “Инвестбанк” Диана Младенова и директорът Цанко Коловски. Снимки: от прессъобщения за назначенията им в банката.

Започва едно протакане, уговорки, преговори, в които ощетените чуват странни реплики – дали всъщност не искат едни гори край Силистра срещу парите си, някакви имоти… Тъй като фирмите отказват такава натурална размяна, чуват ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване