05/05/11 09:48
(http://e-vestnik.bg/)

С диплома от “Харвард” - в училище в Бусманци… Евгения Пеева: Без промяна България ще изостава

Децата са в “капан на ниските очаквания”, казва ръководителката на програмата “Заедно в час”

Евгения Пеева. Снимка: “Заедно в час”

Евгения Пеева е завършила Американския колеж в София и прочутия университет “Харвард” в САЩ. Дипломата от него осигурява осигурява високоплатена и престижна работа. Евгения работила няколко години в голяма международна компания, но се върнала в България да става …учител. Не, по-точно тя е ръководител на проекта “Заедно в час“, по който млади специалисти като нея, завършили университети по света или у нас, се обучават и стават учители за 2 години в “изоставащи” училища в България. Целта е  по този начин да се “инжектира” образованието със свежа кръв от квалифицирани хора. Както е известно средната възраст на учителите в България е висока (едва 3,4% са под 30 години, а 0,5% – под 25 години), а учителската професия се маргинализира поради ниско заплащане. Програмата “Заедно в час”, осигурява за тия две години на младите учители жилище в съответния град в страната, и допълнително заплащане за извънкласни занимания. Иначе те получават заплата като учители в държавните училища. Няколко българи с дипломи от престижни университети по света започват тази година да учителстват в училища в провинцията.
България показва рязко снижаване на резултатите по математика при международни оценявания TIMSS и PISA. Българските ученици се нареждат след тези от Сърбия, Турция, Румъния и далеч след тези от Унгария. По-малко от половината 15-годишни ученици в България успяват да достигнат определения от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) критичен праг на грамотност при четене и математически способности
Тези 2 години учителстване на младите хора, са своеобразна служба на родината, след което те могат да се хвърлят да правят кариера в областите, в които са завършили. Проучвания на Запад сочат, че от нивото и качествата на учителите зависи дори съдбата на учениците им. При добър учител, средното заплащане на учениците му в следващите 20 години от живота им е по-високо, показват изследвания в САЩ (виж повече тук).
Партньори на програмата “Заедно в час”, на която е ръководител Евгения, са топ университетите на САЩ “Харвард”, “Принстън”, “Станфорд” и “Колумбия”. Но тя не се отнася само до завършилите в Америка. Всякакви млади хора, завършили и в България, могат да се включат в проекта “Заедно в час”.

- Вие сте завършили “Харвард”. Какво е впечатлението ви за американската образователна система?

- Мисля, че университетското образование в Америка е невероятно. То може да не помага на американците да знаят, но ги учи да мислят. И ако един американец не може да ти каже къде е България, това не значи, че е тъп. По-скоро неговото образование е насочено в друга насока. В “Харвард” се научих да мисля повече, отколкото 12-те години, прекарани в българската образователна система.

- Как решихте да кандидатствате за този университет?

- Преди това мога да кажа, че съм била привилегирована, защото имах семейство, което държеше много на образованието. Бях приета в основно училище, което силно ме подготви, след това бях приета в Американския колеж в София. Никой от семейството ми не си е представял, че ще отида в САЩ. По-скоро в американския колеж ни насочиха, и аз не съм мислила за учене в “Харвард” много насериозно, но се подготвих внимателно за изпитите. След като ме приеха, реших да се възползвам.

- След завършването на подобен университет може би веднага сте усетили интерес от страна на различни компании?

- Всички се стремят да започнат работа на престижни места, в големи корпорации. Дори човек да няма нагласа да работи в корпорации, този натиск го кара, за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване