05/05/11 11:58
(http://www.klassa.bg/)

Сирия: Танкове се разполагат около град Растан след протестите

Танкове и бронирани машини са разположени в близост до град Растан, северно от столицата на Сирия Дамаск, съобщават очевидци. По рано, хиляди хора от северната част на страната взеха участие в протестите, настоявайки за по-големи социални и политически свободи, съобщава BBC.

Генералният секретар на ООН, Бан Ки Мун, призова президента Башар ал-Асад да сложи край на шест седмичните ограничителните мерки, наложени на поддръжниците на опозицията.
Около 2843 души са официално задържаните, въпреки че активистите считат, че общият им брой може да достигне 8000 души. Протестиращите съобщават, че задържаните са били подложени на изтезания. Само в западния град Забадани, повече от 30 активисти са били освободени, след като са били измъчвани жестоко – ноктите на много от тях са изтръгнати с клещи.

Съединените щати осъдиха репресиите като "варварски". Правозащитни организации съобщават за около 560 души, загинали в страната по време на антиправителствените демонстрации.
Много хора са задържани през последните дни. Полицията е използвала сълзотворен газ и арести, след протестите в сряда.
Протестът, който започна на 15 март, е най-сериозното предизвикателство пред 40 годишното управление на семейство Асад в една от най-репресираните и строго контролирани страни от арабския свят.
Достъпът на чуждестранни журналисти в Сирия е забранен, и информацията, която постъпва не може да бъде проверявана.

Обсадени градове

В телефонен разговор с г-н Асад, г-н Бан "повтори призивите си за незабавно прекратяване на насилието и масовите арести срещу на мирните демонстранти в Сирия, и за провеждане на независимо разследване на всички убийства, извършени по време на демонстрациите", се казва в изявление от неговия офис.
Той също така "призова президента Асад незабавно да предостави достъп на Организацията на обединените нации, за да направи оценка на хуманитарните нужди на засегнатото цивилно население".

По-рано, местните активисти съобщиха, че танковете се насочват към централния сирийския град Хомс, след антиправителствените протести там във вторник вечерта.
Около 1000 души скандираха лозунги в подкрепа на южния град Дераа, където войските арестуваха стотици мъже в набези от къща на къща.

Във вторник, сирийски танкове и войски обкръжиха крайбрежния град Банияс.
Дераа, южният град, където протестите започнаха в средата на март, е бил под обсада през уикенда. В сряда, бяха разпространени нови съобщения за стрелба и масови арести там. Армията все още не разрешава на никого да влезе в града, като запасите от храна и лекарства са на изчерпване, казват жителите. Линиите за комуникация все още са блокирани, но електричеството е възстановено в повечето области, добавят те.

Във вторник, говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер заяви, че използването на танкове, произволни арести и прекъсване на електрозахранването в Дераа е "много варварски акт и представлява колективно наказание на невинни цивилни граждани".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване