05/06/11 00:27
(http://e-vestnik.bg/)

Кой проституира в България? Психо-социален профил

в. Култура

Проститутки на международен път Е-80 край Хасково. Снимка: Булфото

Тези, които проституират, независимо дали постоянно, за продължителен период или спорадично, са предмет на автоматична категоризация от страна на средностатистическия гражданин. Обикновено споменаването на думата „проститутка” буди асоциации от типа „човек, който за нищо не става”, „някого, с когото не искам да си имам работа”, „пропаднали хора, които обичат лекия живот и лесното печелене на пари”. Последното е тежко стигматизиращо, тъй като в средите на проституиращите пари не се печелят лесно и дори се печелят на прекалено висока цена.

Вярно е, че проституиращите сами или насилствено са подложени на големи рискове (социално маргинализиране, трайно увреждане на здравето, липса на професионална квалификация и т н.), но това не означава непременно, че ние, останалите, не сме изложени на тях, нито че не си струва тази среда да бъде опозната най-вече с цел превенция. Тук проституиращите са описани в няколко групи според възрастов принцип.

Група А1

В тази група, ще я наречем условно А1, влизат проституиращите под 20 години. В нея не са включени непълнолетни, тъй като те са обект на други изследвания от виктимоложки и криминологичен тип – тоест, те са включени в законодателно-регулационна рамка.

Това е група, в която влизат сираци от домове за сираци, ученици, сред които във висока степен са представени лица с родители в чужбина, както и лица, за които се грижат по-възрастни членове на семейството – баби, дядовци, по-големи сестри или братя, както и, в по-малка степен, деца от „нормални” семейства.

При тях се наблюдава относителна незаинтересованост от учебния процес, стремеж към самостоятелност, ниска степен на идентификация с родното семейство, ако е налице такова.

Въпреки привидното желание за отличаване от масата, тези лица силно се влияят от средата. Би могло да се каже, че приятелските отношения са на преден план и изместват други възможни модели: родители, учители, широка роднинска група. При повечето от тях първият досег с проституцията става чрез приятели или приятели на приятели, понякога чрез любовна връзка.

Тази група е предмет на активен интерес от представителите на проституиращи среди, като сутеньори или техни посредници, които имат за задача да „осигуряват” нови попълнения. В тази група е налице също някакъв вид унифициране на стремежите и нежелание за по-нататъшно учене. Общо споделено е желанието за определен външен вид, разполагането със собствени пари, желанието да „се вземат в ръце” и да се еманципират от всякакви опеки (което, парадоксално, води до попадане под тежка опека).

Тук също е налице илюзията за временност или спорадичност на заниманието. На него често се гледа като на нещо относително невинно, което „самостоятелният” човек може да си позволи, за да си осигури по-добър старт в живота.

Ако трябва да се направи обобщение в психологически план на това описание, би следвало да се каже, че ролевата доминанта е общуването с хора и личната изява в това общуване. Преобладава интересът към отношения, а не към предмети, като учене или упражняване на определена професия. Този психотип оценностява справедливостта и равнопоставеността с вече по-възрастните.

Желанието да бъде прекратена зависимостта от институция (дом) или семейство, към които се изпитват негативни чувства, е особено важно. Тук вече е създаден негативен модел, от който лицата в групата се оттласкват.

Този специфичен тип конструктивен негативизъм (позитивно отношение към живота, изградено чрез отрицание) създава именно тяхната уязвимост и податливост. Налице е моделът „не знам точно какво искам, но искам това”. На проституирането се гледа като на възможна печалба от лотарията, като начин нещо „да падне от небето” и да задоволи потребностите, нещо, което на някаква цена произвежда благо. Тук отсъства осъзнаване на рискове от бъдещи зависимости и необратимост: йерархични мрежи, насилие, наркотици, деградация на здравето, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване