05/08/11 21:09
(http://e-vestnik.bg/)

Ванеса Фаркхарсън: Да спиш гола е “зелено”

Ванеса Фаркхарсън. Снимка: личен архив

Младата канадска журналистка Ванеса Фаркхарсън решава да прави всеки ден по една „зелена” промяна в живота си, за да се почувства по-полезна за света. В продължение на една година тя предприема редица промени в ежедневието си – отказва да използва хладилника и тоалетната хартия, сменя козметичните си продукти изцяло с органични средства и дори се опитва да ходи на „зелени” любовни срещи. Най-голямото предизвикателство обаче е да не се отчужди от семейството си и приятелите си по време на този експеримент, защото е много лесно да се подхлъзнеш и да се превърнеш в „самодоволно хипи”. Ванеса описва пътуването си и бавната си, понякога болезнена промяна в света на екологията в книгата си „Да спиш гола е зелено” (ИК “Кръгозор”). Поговорихме си с Ванеса за това как да преодолеем екопаниката, как да се научим да правим нещо друго, освен да пазаруваме с постоянни торбички, и кой е най-зеленият начин за ядене на сладолед.

- Пишеш за това как все повече хора са притеснени от случващото се в света, как започват да се чувстват безпомощни и не правят нищо, за да има някаква промяна. Ти така ли се чувстваш още?

- Все още понякога изпадам в паника, когато виждам мащабите на екокатастрофите по света. С такова усещане започнах и своя проект. По онова време не бях толкова информирана, колкото съм сега, и трябваше да си призная, че нямам нужното ниво на познание. Това е причината за някои погрешни решения, но човек трябва да приеме това с ясната мисъл, че е възможно да допуснем грешки, дори когато имаме най-добри намерения. Такъв е случаят с пиенето на вода от бутилки за еднократна употреба – отказах се от това и преминах към такива за многократна употреба. На няколко пъти обаче сменях марката, защото откривах, че съответният продукт не е направен по нужните стандарти. Но все пак е по-добрият вариант от това да пия и да изхвърлям по няколко пластмасови бутилки на ден. И моите малки промени ме карат да се чувствам малко по-сигурна и за големите промени.

- Как започна всичко?

- През февруари 2007 година реших, че в моя случай да бъда „зелена” означава преди всичко да подам молба за напускане на работа. Няма вече да седя в кабинка от стъкло и да ям сандвич от кафетерията, докато се взирам в компютърния екран. Да се откажа от службата си като репортер по изкуствата в Нашънъл Поуст и да се преместя на някое екзотично място като Камбоджа или Шри Ланка, където да работя за благотворителни организации, за предпочитане в сиропиталище за слончета или клон на Световния фонд за опазване на дивата природа. За жалост доста скоро осъзнах, че подобни организации по-скоро се нуждаеха от „ръководител на проект със стаж по специалността“, отколкото от „разочарована бивша журналистка”. И макар да бях сигурна, че с времето щях да успея и с проект да се справя – в крайна сметка внимателно бях следила първите два сезона на телевизионното състезание „Кой е най-подходящият кандидат?“ – сигурно нямаше да е лесно да убедя и другите в това. Така че забравих за животните.”

- Как стигаше до конкретната идея, която трябваше да направиш през деня, началото или краят ти бяха по-трудни?

- Определено беше много по-трудно в края, отколкото в началото! Когато започнах, смятах, че ще бъде съвсем лесно – просто ще сменям продуктите, които ползвам, и няма да правя нищо прекалено драстично, което да вреди на средата около мен. Но още в първите дни си дадох сметка, че нещата няма да се развият така. Обикновено идеите, които трябваше да осъществя, ми хрумваха на дивана около ...

Публикувана на 05/08/11 21:09 http://e-vestnik.bg/11724/vanesa-farkharsan-da-spish-gola-e-zeleno/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване