05/08/11 17:16
(http://www.klassa.bg/)

Италия спаси близо 500 бежанци от удавяне

Италианската брегова охрана успя да спаси в нощта срещу неделя близо 500 бежанци от Либия, чиито кораб заседна в скалите близо до остров Лампедуза. Сред тях е имало близо 200 жени и деца. АФП и АНСА описаха драматични сцени на спасителната акция. Паникьосани имигрантите са се хвърляли в морето, откъдето са били измъквани от спасителите. Само няколко са ранени и откарани в болница.
Повечето от бежанците са били работници от Централна Африка и Азия в джамахирията. Корабът има е трябвало да стигне Малта, но вероятно капитанът е направил грешка и е доближил скалите.
Италианските патрулни катери са се притекли веднага на помощ, но не са могли да доближат съда с имигрантите заради плитчините и спасителите са вадили хората направо от морето.
Вчера друг кораб с 800 имигранти пристигна на остров Лампедуза, който от началото на арабските революции стана притегателен център за хиляди бягащи хора.
На 6 април най-малко 150 бежанци от Сомалия и Еритрея потънаха в Средиземно море на път от Либия за Лампедуза, припомня АФП.
Обстановката в самата джамахирия остава като на война. В Мисурата атака на армията на Кадафи подпали склад с гориво.
Рим опроверга твърденията на либийските бунтовници, че ще им доставя оръжие. Говорител на италианското външно министерство заяви, че такова споразумение не съществува, като Рим щял да доставя на съпротивата единствено „средства за самозащита” в съответствие с решението на Съвета за сигурност на ООН. Говорител на Преходния национален съвет на бунтовниците се извини за погрешно излъчената от него информация .
На снимката: представител на граничната брегова охрана на Италия е загърнал в одеяло спасено африканче.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване