05/08/11 19:24
(http://www.klassa.bg/)

Куба публикува пакет от 300 икономически реформи

Насърчаване на частния бизнес, създаване на нови работни места и конкурентоспособност на кубинските предприятия са приоритетите на правителството на Раул Кастро, съобщи в. “Финансиеро”. Кабинетът публикува днес пакет от 300 икономически реформи, одобрени миналия месец на конгреса на Комунистическата партия. Целта на реформите е спасяване на изнемогващата икономика от съветски тип чрез окуражаване на частната инициатива. Предвижда се издаване на близо 200 000 лицензи и намаляване на ролята на държавата. Много от тези реформи вече са в ход, но други трябваше да бъдат одобрени на конгреса на единствената законна партия в страната.
Друга идея, заложена в пакета, е съкращаването на повече от милион кубинци с цел да се научат да си търсят работа в конкурентна среда и да бъдат мотивирани да работят по-качествено, за да си запазят работното място.
Работничката в ресторант в покрайнините на Хавана Юслейдис Диас заяви пред Ройтерс, че за пръв път от години усеща, че нещо се случва. Въпреки че реформите още не са факт, тя сподели, че хората се чувстват “с една идея по-свободни”.
Партийният в. "Гранма" съобщи, че в специална брошура ще бъдат изброени промените, а в таблоид от 48 страници те ще бъдат обяснени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване