05/08/11 19:31
(http://www.klassa.bg/)

Рискованата стратегия на Обама за бензина

Белият дом все повече залага на символите в битката със скока в цената на бензина, но стратегията не успява да получи одобрението на разочарованите американски гласоподаватели. Президентът Барак Обама, чиято кандидатура за втори мандат на изборите през 2012 г. може да се сблъска с пречки заради по-скъпия бензин, заяви, че не разполага с просто решение, чрез което да понижи цената на горивата и нежеланието му да приложи политика за „бързо възстановяване“ отразява това.

Обвинения срещу спекулантите

Администрацията на Обама нито прибегна до стратегическия петролен резерв, нито подкрепи идеята за сериозно увеличаване на сондажите на собствен петрол, нито пък се реши да намали данъците за шофьорите.
Вместо това Обама и съветниците му обвиниха спекулантите за скока на цените, разкритикуваха петролните компании, че са натрупали рекордни печалби, изразиха съчувствие към потребителите и призоваха световните производители на петрол да увеличат добива. И всичко това, докато предлагаха дългосрочни решения, включително използване на възобновяема енергия и икономията на енергия.
„Най-доброто, което можем да направим, е да изработим дългосрочна стратегия, която да гарантира, че няма отново да се окажем в същото положение“, заяви в интервю Хедър Зикал, високопоставен съветник на Обама по енергийните въпроси.
Част от стратегията е САЩ да намалят вноса на петрол с една трета в рамките на десет години, като въведат мерки за увеличаване на вътрешното производство. За целта може да се насърчи производството на по-икономични автомобили и камиони и използването на биогорива и природен газ.
Съсредоточаването върху дългосрочни цели обаче крие политически рискове за Обама и амбициите му за втори мандат. Одобрението на икономическата му политика вече падна според проучванията на общественото мнение. В проучване на „Вашингтон пост“ и Ей Би Си Нюз, в което участваха 1001 американски пълнолетни граждани и което бе публикувано миналата седмица, 71% от респондентите са заявили, че цената на бензина им създава сериозни затруднения, а 57% не одобряват икономическата политика на Обама.
И макар че способността на Обама да контролира цената на бензина може да повлияе на шансовете му за преизбиране, търсенето на петрол от бързорастящите икономики като Китай и Индия почти напълно отменя дори и мисълта да преговаря за понижение на пазарните цени.
„През следващите няколко месеца ще чуваме предимно шикалкавения и в крайна сметка не мисля, че ще постигнем някакъв резултат, смята Кен Медлок, енергиен експерт в Института „Бейкър“ към Университета „Райс“ в Хюстън. Не виждам никаква помощ на хоризонта.“
Републиканците и лобито на петролната индустрия твърдят, че има решение, което да проработи веднага, но което администрацията на Обама е осуетила, а именно повече сондажи.
„Ние сме третият по големина производител в света, но въпреки това администрацията на Обама дава ясен сигнал, че не се интересуваме от добива на нефт и газ на наша територия“, заяви Томас Пайл, президент на базирания във Вашингтон Институт за енергийни изследвания, организация, която по принцип подкрепя конвенционалната енергийна индустрия, включително сондирането на повече петрол.
Републиканците планират да внесат за гласуване в Камарата на представителите поне един законопроект тази седмица с цел да се подобри вътрешното производство на енергия.
Белият дом твърди, че сондажите не са панацея за високата цена на енергоносителите, а анализаторите в сектора споделят това мнение. Обама призова законодателите да премахнат субсидии на стойност $4 млрд. за петролните и газовите компании и да насочат парите към изследванията в областта на възобновяемата енергия и редуцирането на дефицита.
Представителите на президентската администрация твърдят, че имат многостранен краткосрочен подход към ценовия проблем. Той включва разследване по подозрение в изкуствено надуване на цените, водено от екип на главния прокурор Ерик Холдър. Освен това Обама се среща с избирателите на място, за да им обясни необходимостта от редуциране на потреблението. Обмисля се и възможността за използване на стратегическия петролен резерв. „От самото начало сме категорични, че това е инструмент, който е на наше разположение. Продължаваме да следим ситуацията“, така Зикал коментира най-големия държавен запас от суров петрол в света.
Размириците в Близкия изток и Северна Африка оказват влияние върху петролните пазари, така че външната политика е още един похват, който президентът може да използва, за да повлияе на цените за потребителите в САЩ.

Преговори с ОПЕК

„По-ясното формулиране на американската политика в Близкия изток, особено що се касае до големите производителки на петрол, ще създаде по-голяма сигурност на пазарите“, казва Тревър Хаусър, директор „Енергетика и климат“ в Rhodium Group, която извършва проучвания от името на частни компании.
Обама заяви преди седмица, че администрацията му преговаря с членките на ОПЕК за увеличаване на производството на петрол. Британската администрация също не възрази картелът да бъде притиснат да вдигне квотите си.
Пайл от Института за енергийни изследвания и повечето републиканци казват, че Белият дом трябва да даде тласък на дълбоководните сондажи в Мексиканския залив, да насърчи проучванията в Аляска и да одобри нов тръбопровод от Канада.
От президентството твърдят, че работите в залива продължават, като общо 23 разрешителни за сондажи в 12 различни находища са издадени от въвеждането на нови стандарти за безопасност след петролния разлив през 2010 г.
За да облекчи страховете на избирателите, Обама трябва да демонстрира загриженост (чувство, което Белият дом усилено се опитва да внуши), въпреки че вариантите му за действие са ограничени, смятат анализаторите. „Идеята е да покажете, че обръщате внимание на ситуацията, казва Марк Хансен, професор по политически науки в Университета в Чикаго. Това е по-скоро израз на загриженост, отколкото нещо, което ще има значим ефект върху цените по бензиностанциите.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване