05/08/11 19:29
(http://www.klassa.bg/)

САЩ разпространиха пет видеофилма с Осама бин Ладен

Нови видеофилми без звук с Осама бин Ладен бяха разпространени от американското правителство, като първият от тях вероятно е бил направен от бившия лидер на „Ал Кайда“, съобщи „Интернешънъл бизнес тайм“. Един от петте видеофилма показва Бин Ладен със сива коса и брада, покрит с одеяло, носещ плетена шапка. В останалите четири материала той е с боядисана брада. Американски официални представители заявиха пред репортери, че към филмите няма звук, защото са искали да намалят пропагандната стойност на материалите.
Според властите видеофилмите са част от „най-големия улов на разузнаването от високопоставен терорист“. Чрез пускането на материалите американското разузнаване иска да потвърди, че най-търсеният терорист е бил в укритие в Пакистан, където бе убит.
Един от филмите показва бял екран с букви на арабски, представляващ „послание до американския народ“, което е предстояло да бъде излъчено, предаде Си Ен Ен. Във видеото Бин Ладен седи на земята и гледа собствения си образ, предаван от „Ал Джазира“ по сателитната телевизия. Бившият терорист номер 1 е бил много предпазлив относно имиджа си пред света и пред другите членове на „Ал Кайда“, коментират експерти.
Според анонимни разузнавателни източници видеофилмите показват, че Осама бин Ладен е контролирал активно терористичната мрежа от своето укритие в Северен Пакистан, предаде Би Би Си. „Къщата в Аботабад е била активен команден и контролен център за лидера на „Ал Кайда“ и е ясно,... че той не е бил само стратегически мислител на групата“, заяви анонимен източник на брифинг в Пентагона.
След направените изследвания и ДНК-тестове смъртта на терорист номер 1 бе потвърдена, предаде АФП. Шансът при тестовете да е допусната грешка е едно на 11,8 квадрилиона. Първо са били сравнени снимки на убития с фотографиите на Бин Ладен, направени приживе, след това са били сравнени ДНК- проби с такива, взети от членове на семейството му.
Преди това „Ал Кайда“ също потвърди кончината на лидера си.
След операцията по убийството на Бин Ладен в медиите се появиха информации, че в нея може да е участвало и куче, съобщи АФП. Американските военни отказаха да потвърдят това, но запознати с подобни операции заявиха, че има вероятност специално тренирани кучета да са участвали в нападението. „Тези кучета са тренирани да се движат с екипа. Те могат да разпознават приятелски настроените хора от враговете много бързо“, заяви Майк Маконари, собственик на базирана в Канада фирма за обучение на четириноги за военни цели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване