05/08/11 19:26
(http://www.klassa.bg/)

Страните от АСЕАН създават "азиатски Шенген"

Държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) се подготвят за въвеждането на общ визов режим за чужденци в рамките на общността, предаде ИТАР-ТАСС. В организацията членуват Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд и Филипините.
Решението за създаване на общо визово пространство бе взето на среща на върха на АСЕАН, която се провежда в индонезийската столица Джакарта. Предвижда се общата виза за общността да бъде въведена до 2015 г., когато според плановете АСЕАН ще е единна интегрирана общност с общо икономическо пространство, в което ще има свободно движение на стоки, услуги и капитали.
Индонезийският външен министър Марти Наталегава заяви, че реализирането на плана за "азиатски Шенген" ще отнеме време, защото визовите режими в 10-те страни са коренно различни. Той допълни, че системата за издаване на виза ще е подобна на действащата днес в страните от ЕС.
На форума в Джакарта се обсъжда и приемането на Източен Тимор в общността.
В страните от АСЕАН живеят 537 млн. души, което прави тази организация по-голям вътрешен пазар от ЕС или от северноамериканската зона за търговия НАФТА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване