05/09/11 17:53
(http://www.klassa.bg/)

Георги Първанов: Няма да правя проблем с датата за изборите

Не смятам, че държавата трябва да бъде хвърлена в нова криза на отношенията между институциите заради една седмица плюс или минус в провеждането на изборите. Това заяви вчера президентът Георги Първанов в отговор на въпрос, дали е съгласен с внесеното от ГЕРБ проекторешение изборите за президент да бъдат на 23 октомври. Както е известно, парламентът определя датата на изборите за държавен глава, а президентът – на местните и парламентарните избори. В приетия Изборен кодекс обаче се предвижда наесен двата вида избори да бъдат в един и същ ден.
“Който си мисли, че това ще му донесе дивиденти на самите избори, дълбоко греши“, коментира още Георги Първанов. По думите на президента лошо е, че законодателите не са заложили в Изборния кодекс механизъм за преодоляването на възникнал проблем или най-малкото за уточняване на датата в диалог между двете институции.
Държавният глава е на мнение, че обявяването на кандидатите през август ще е закъсняло, защото през август не може да се водят никакви дебати. През септември вече имало опасност всички да се хвърлят в ожесточена препирня и да не се видят истинските, работещи идеи.
България е в криза, страната трябва да смали дистанцията между нас и другите европейски страни и президентските и местните избори са добър повод да направим големия дебат за това, каза Първанов. Помолен да коментира публикации чрез Уикилийкс на грама от бивш американски посланик у нас, в която се твърди, че държавният ни глава задушава реформите в армията, Първанов отговори: "Много искам да се разбере, че никога не съм се стремял да се харесам на едно или друго посолство.“
Нищо не налага ранното оповестяване на кандидата за президент на ГЕРБ, заяви вчера в сутрешния блок на bTV председателят на изборния щаб Цветан Цветанов. В ГЕРБ били на мнение, че кандидатурите е добре да се оповестят на по-късен етап. Цветанов допълни, че е съвсем нормално лидерът на една политическа формация да бъде обсъждан и спряган за президент.
Мога да назова формацията, която ще спечели изборите – това е партия ГЕРБ, каза Цветанов. Той прогнозира, че основният им опонент в тези избори ще бъде кандидатът на БСП, а Меглена Кунева надали щяла да стигне до балотаж. Според Цветанов ще има убедителна победа на ГЕРБ – 60% на 40% на балотажа.
Каквото и да е решението на Конституционния съд, а то вече е факт, ние трябва да се съобразим с него, коментира Цветанов отмяната на някои текстове от Изборния кодекс.
Ще има сериозен катаклизъм, ако Бойко Борисов стане президент, и ще наблюдаваме пропукване във властта, прогнозира вчера по TV7 лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Той изказа опасения, че евентуалната промяна в поста на Борисов няма да доведе до повече стабилност и продължаване на реформите, а по-скоро до дестабилизация. Сидеров коментира, че това може да доведе и до предсрочни избори идната пролет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване