05/09/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Обсъждат 136 лв. еднократна добавка към пенсията от 1 юли

Еднократна пенсия като компенсация за високите цени обеща вчера социалният министър Тотю Младенов на дискусия по социалните и трудовите права на българските работници, организирана от КНСБ. Младенов заяви, че един от вариантите е допълнителните пари да са 136 лв. и да бъдат раздадени от 1 юли. Окончателното решение обаче ще бъде взето след 19 май, когато се очаква въпросът да бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Младенов каза, че предложението вече е коментирано с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. „Би трябвало да се намерят средства за компенсиране на доходите на хората както от труд, така и от пенсия”, аргументира се социалният министър. Той подчерта обаче, че трябва да се внимава да не се нарушава бюджетната дисциплина.
На срещата участваха и шефката на парламента Цецка Цачева и правосъдният министър Маргарита Попова. Пред тях шефът на КНСБ Пламен Димитров поиска да се криминализира неизплащането на работни заплати. Синдикатът призова и за връщане на старите текстове в ГПК, според които има възможност да се издава извънсъдебно изпълнителен лист по вземания на служители. Цецка Цачева и Маргарита Попова обещаха съдействие.


Искат нов закон за стачките

На срещата КНСБ поиска промени за колективните преговори и правото на стачка. „У нас няма прояви срещу сдружаване в политически партии, но не така стои въпросът с правото на синдикално сдружаване. Има нужда и от закон за правото на стачка“, каза Пламен Димитров. Според него времето на Закона за уреждане на колективните трудови спорове е изтекло, затова е необходимо приемането на нов, с който да се уреди правото на стачка като основно в конституцията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване