05/09/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Увеличават възрастта за зачеване ин витро до 51 години

Жените ще могат да зачеват ин витро до менопаузата. Това следва от проект за изменение на Наредба 28, качен в сайта на здравното министерство. В документа обаче е предвидено, че на жени след 43 години процедурата няма да се финансира от държавния фонд „Асистирана репродукция”. Проектът ще бъде изпратен за обнародване в Държавен вестник, след като изтече 14-дневният срок за обсъждане. До този момент жените в България имаха право на ин витро процедури до навършване на 43 години.
С промените в наредбата за първи път ще се въведе възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст.
С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантират максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване