05/10/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ поправя Изборния кодекс в парламента

Автобуси и изборен туризъм няма да има. Това го гарантираме от ГЕРБ, заяви вчера председателят на правната комисия в НС Искра Фидосова. Тя участва в сутрешния блок на bTV, където влезе в остър спор със заместник-председателя на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков за същността на решението на Конституционния съд. В късния следобед Фидосова съобщи на брифинг в парламента, че ПГ на ГЕРБ е внесла промени в Изборния кодекс, съобразени с
решението на Конституционния съд от 4 май. Според депутатката още в сряда правната комисия ще обсъди измененията, а като извънредна точка в програмата на парламента депутатите могат да ги разгледат в пленарна зала още в петък, 13 май.
От ГЕРБ предлагат срокът за уседналост за изборите за общински съветници и кметове както при активно, така и при пасивно избирателно право да се промени от 12 на 6 месеца. Друго изменение е депозитът, внесен от партиите и инициативните комитети, да се възстановява при получени едно на сто от действителните гласове, а не две на сто, както е в кодекса.
Искра Фидосова отбеляза още, че Конституционният съд не се е произнесъл за 10-те месеца уседналост за изборите през есента, не само защото опозицията не е атакувала този текст. Тя допусна, че конституционните съдии са взели предвид факта, че някои от процедурите, свързани с предстоящите избори, вече са започнали и даде като пример изготвянето на книжата.
По-рано вчера от БСП предупредиха, че отново ще атакуват Изборния кодекс пред Конституционния съд, ако от ГЕРБ не отменят изискването за 10 месеца уседналост, необходима за участие в изборите. Според Михаил Миков митът за изборния туризъм е довел до прекомерно ограничаване на права. Депутатът от левицата определи ситуацията с Изборния кодекс като „пълна каша“, но увери, че БСП активно ще участва в законодателните решения, които спешно трябва да се предприемат за нормалното протичане на изборите.


НС предлага петима юристи за комисията за конфликт на интереси

Филип Златанов е предложението на ГЕРБ за член на комисията за разкриване на конфликт на интереси, съобщи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Златанов е 34-годишен, юрист по образование, занимавал се е с финанси, бил е в Министерството на отбраната като юрисконсулт в отдел „Законодателна дейност“. В последните четири години е юрисконсулт в централата на Райфайзенбанк.
Кандидатурата на Коалиция за България е Лидия Руменова, съобщи заместник-председателят на ПГ на левицата Ангел Найденов. Руменова е юрист, досегашен член на Сметната палата.
Синята коалиция предлага адвокат Антония Романова, "Атака" - юриста Катя Станева, а ДПС - Сабрие Сапунджиева, бивш заместник-министър на правосъдието.
Народното събрание трябва да излъчи трима членове на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, сред които и председател. Тайният вот, с който съставът й ще бъде определен, се очаква да бъде на 12 май. Свои представители в комисията трябва да излъчат и президентът, и Министерският съвет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване