05/10/11 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Трябва ли САЩ да се опасяват от повторение на 2010 г.?

Американската икономика се движи с темп и в посока, сходни с тези през 2010 г. До това заключение стигнаха много анализатори след поредицата от слаби икономически доклади миналия месец. Възгледите, че икономиката се забавя също както и през миналата година, бяха подкрепени от новината за анемичен ръст от 1,8% през първото тримесечие спрямо 3,1% през четвъртото.
Тези опасения обаче не са съвсем оправдани. Оповестените миналата седмица оптимистични новини за заетостта през април са само една от причините да отхвърлим идеята за завръщане към 2010 г.
Друга причина се корени в несъответствията в доклада за брутния вътрешен продукт. Ръстът на реалния БВП от 1,8% не се връзва с останалите данни, включително с докладите на компаниите за печалбите през първото тримесечие и с ръста на постъпленията от удържания (за сметка на работодателите) данък върху доходите на физическите лица.
„Като се изключат резултатите на автомобилния сектор, реалният БВП се е повишил с 0,4%, заяви Джо Карсън от AllianceBernstein в Ню Йорк. Как е възможно това, след като годишните оперативни печалби са скочили с 20%?“
Печалбите идват от производството на стоки и услуги. Теоретично погледнато, продукцията трябва да се равнява на прихода от нея или на брутния вътрешен продукт, който включва печалбите, заплатите и наемите. В действителност обаче уравнението не е толкова просто и затова Бюрото за икономически анализ добавя един ред за „статистически несъответствия“ в доклада си за БВП.
Бюрото за икономически анализ ще публикува своите изчисления на корпоративните печалби по-късно този месец заедно с корекцията си на БВП за първото тримесечие. Годишният ръст от 6%, който Карсън прогнозира въз основа на доклада за БВП, е много по-нисък от това, което съобщават компаниите в докладите си.

Статистически несъответствия

Карсън забелязва още няколко статистически несъответствия в данните за БВП. Инвестициите в нежилищни структури са паднали с 21,7% на годишна база. Това е много по-голям спад от оповестения в месечните доклади за заетостта, производството и доставките и вероятно се дължи на лошото време. „Ако това е временно явление, ситуацията ще се подобри“, смята той.
Освен това оповестеният спад от 8,1% в номиналните разходи за отбрана през миналото тримесечие противоречи на изчисленията на Бюрото за икономически анализ за ръст от 13,8%, преобразуван от предложените бюджетни разходи в рамката на БВП. (Може би знакът плюс се е изгубил някъде при преобразуването.)
Според Карсън двата компонента заедно (отбраната и нежилищните инвестиции) са намалили ръста за първото тримесечие с 1,3%, като са превърнали едно тримесечие с потенциално приличен ръст в три изключително слаби поредни месеца.

Пренос на плащания

Има и други причини да смятаме, че 2011 г. няма да повтори модела на предходната година. Много малка част от закупуването на облигации от Фед се отрази върху най-широкия показател за паричното предлагане и агрегатът М2 се покачи с обобщени за годината 6% през последните три месеца. Преди година М2 не показваше никакъв растеж. Банковото кредитиране продължава да не се разраства, но поне банките са облекчили кредитните условия през първото тримесечие, сочи проучване на Фед сред старшите кредитни консултанти.
Постъпленията от удържания за сметка на работодателите данък върху доходите изпреварват значително миналогодишните – покачване от 17% през четвъртото тримесечие и 12% през първото, казва Карсън. Не се удържат данъци по доход, който не е изработен с труд.
Да не пропускаме и замиращите ефекти от „фискалното стимулиране“, иначе казано, държавните разходи. Тъй като един долар не може да бъде похарчен едновременно от две страни, държавните разходи могат единствено да бъдат заместител на частните. Произтичащият от тях ръст на БВП е временен.
Дори управляващите признават това, като наричат „преразпределение на доход“ парите, давани на американците под формата на обезщетения за безработица или помощи от програмата за социално осигуряване.

Следкризисни тенденции

Точно такива са. Правителството чрез заеми или данъчно облагане прехвърля покупателна способност от едно място на друго. (Дали правителството има морален дълг да помага на истински нуждаещите се, е отделен въпрос. Това е чисто аритметична сметка.) Хората обаче разпределят парите си по-ефективно, отколкото правителството.
Това не означава, че американската икономика скоро ще се изстреля нагоре, както след дългите и тежки рецесии от 70-те и 80-те години. Финансовите кризи имат различен развой от типичните рецесии, при които Фед затяга паричната политика, за да овладее инфлацията.
След финансова криза цените на жилищата в реални измерения падат в продължение на средно шест години, твърдят икономистите Кен Рогоф и Кармен Райнхарт. Равнището на заетостта също се възстановява бавно в сравнение с цените на акциите и БВП, които падат драстично, но и бързо се съвземат.
Политически чувствителното равнище на безработицата, определено чрез проучване сред домакинствата, е най-големият негатив в последния доклад за трудовия пазар. Стойността му се е върнала обратно към 9% миналия месец след 8,8% през март. Все пак това става след спад от цял процентен пункт в предходните четири месеца и едва ли е предвестник на нова тенденция, без да имаме предвид резкия скок в седмичните молби за помощи.
По-значимо е разкриването на нови 268 000 работни места в частния сектор през април. Нетните ревизии на предходните месеци са положителни. Средното увеличение на ведомостите за заплатите в частната сфера за периода февруари-април е най-високото от 2006 г. насам (253 000).
Най-впечатляващата новина в доклада за заетостта през април е обхватът на активизираното назначаване. Над 70% от всички сектори извън селското стопанство са привлекли нови кадри в последните три месеца.
Възстановяване с висока безработица бе моделът след последните три рецесии. Днес обаче работодателите са по-изобретателни в свиването на разходите и оптимизирането на производителността. Те наемат временни работници, за да отговорят на засиленото търсене, докато се уверят, че икономиката е преодоляла най-тежкото.
Ускореният темп на разкриване на работни места е знак за Фед, че според бизнеса възстановяването върви на собствен ход. Това е просто още една причина да очакваме, че 2011 г. ще е различна от 2010 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване