05/11/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Българската търговско-промишлена палата и БАН създадоха Съвет за иновации

Българската търговско-промишлена палата и Българската академия на науките се споразумяха вчера за създаването на Съвет за иновации. Учредителното събрание на новата структура се състоя в сградата на БТПП, като на събитието присъстваха представители на научните среди и бизнеса. Зам.-председателят на БАН акад. Александър Попов и председателят на търговската палата Цветан Симеонов подписаха официално споразумението. Според него новият съвет ще съдейства за въвеждането на иновационни продукти и услуги и ще подпомага за осъществяване на връзката между науката и бизнеса.
„Научна разработка, колкото и да е иновативна, не е иновация, без да се използва от бизнеса и без да има практическо приложение“, заяви акад. Попов. Той беше категоричен, че новата структура ще допринесе за повишаването на конкурентоспособността на българската икономика, както и за развитието на науката.


Инж. Теодора Георгиева: Това е начин за сътрудничество между бизнеса и науката

Силно се надявам Съветът за иновации да бъде успешен, защото това е първата реална крачка за преодоляване на трудностите, които стоят между бизнеса и науката. Борсата за иновации не трябва да бъде само един консултативен орган. Това каза пред „Класа“ инж. Теодора Георгиева, управител на „Био Трии“, която първа лансира идеята в публичното пространство. Според Георгиева борсата трябва да има конкретни цели, с които да се подпомагат българските фирми в тяхното оцеляване. „Скоро ще бъдат въведени изисквания за бенефициентите по европрограмите да имат научен потенциал. Това ще е особено трудно за фирми, които въобще нямат такъв опит. Те ще трябва да се колаборират с научни звена. Този съвет ще стане мястото, където те най-успешно ще могат да подберат своите партньори“, добави инж. Георгиева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване