05/11/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Големите фондове няма да дойдат у нас поне до 2013 г.

Големите международни инвеститори няма да предпочетат пазара в България до 2013-2014 година. Това коментира Крис Бенет от фонда Europa Capital по време на конференцията за инвестиции и пазар за имоти BalREc 2011. По думите му високият риск в региона и липсата на качествени инвестиционни имоти отблъскват инвеститорите от нашия пазар. Неоправдано високите цени също няма как да ги привлекат. Повечето инвестиционни фондове залагат на познатите и големи пазари, където и рискът е значително по-малък, коментираха експертите. Банките също не са толкова склонни, колкото бяха преди, да финансират по-малките и рискови пазари, смята Бенет.
В България и Румъния възвръщаемостта не е толкова добра, колкото на вложителите им се иска. Средните нива трябва да бъдат около 13-14%, а на българския пазар едва ли е възможно това да бъде постигнато. Освен това Крис Бенет изтъкна и факта, че в административни сгради има 25% незаети площи и това е голям проблем. Светослав Делчев, управител на “Ерсте груп Иморент България”, бе категоричен, че въпреки че пазарът в Румъния е три по-голям пазар от българския, проблемите там са пет пъти повече. Излязохме от кризата с едно “насинено” око, защото останахме макроикономически стабилни, коментира той.
Все пак компаниите остават оптимисти. Според Антон Славчев, мениджър "Офис и индустриални площи" в Colliers International, около 75% от компаниите очакват подобряване на пазара през тази година. През миналата година този процент е бил около 50. Нещо повече - днес нито една компания не очаква влошаване на ситуацията. Най-добре се развива секторът на бързооборотните стоки, на второ място е секторът на фармацевтичните продукти, на трето място са продукти, свързани с автомобилната индустрия, отчете Славчев.
Развитието на интернет търговията ще повлияе положително върху логистичния пазар у нас, като все повече компании от бранша предстои да наемат логистични площи, за да достигат до клиентите си. Други браншове, чиято консолидация ще насърчи пазара през следващите месеци, са търговията със стоки за дома, битова електроника и мебелни магазини, пък коментира Минко Борджуков, изпълнителен директор на “Бългериън пропърти девелъпмънтс”.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване