05/11/11 15:42
(http://www.klassa.bg/)

Между София и Мадрид вече има двустранен Шенген

Когато дойдох в България за първи път, бях малко объркан, защото отношенията между двете страни са отлични. Запитах се – какво точно ще правя? Понякога е по-лесно да решаваш проблеми, отколкото да бъдеш на такова чудесно място, където всичко върви добре.
Имаме чудесни отношения в областта на културата и образованието – в България има 14 учебни заведения, в които се преподава двуезично още от самото начало на обучението.
В политическата сфера средата е отлична. Испания беше много близо до България от самото начало след падането на комунизма. Бяхме с вас при присъединяването ви към НАТО и ЕС. Подкрепяме ви и сега за Шенген. В действителност ние имаме един вид двустранен Шенген – нашият пазар на труда е отворен. В Испания има 170 000 българи – най-голямата българска общност в друга страна от Европа. Чувстваме се много добре с тях и мисля, че те са много добре интегрирани в испанското общество. Испания много добре знае колко голямо значение имат паричните преводи, които имигрантите изпращат в своята родина. През 60-те години на миналия век близо 2 млн. испанци работеха в чужбина и знаем колко важни бяха за нашата икономика средствата, които те изпращаха обратно. През 2009 г. българите в Испания са изпратили в България 1,2 млрд. евро, което е много повече от 900-те милиона евро, които бяха изплатени на страната ви от европейските фондове.
За Испания обаче беше много по-лесно, отколкото е за вас, в ситуацията, при която се присъединихме към ЕС. Икономиката ни вече беше отворена, преходът беше сравнително безпроблемен и беше много лесно да започнем да усвояваме фондовете незабавно. Ситуацията беше много по-лесна за всички – всички искаха по-голяма Европа и имаше много пари, но сега нещата са различни. Това означава, че България трябва да усвоява европейските фондове, колкото може повече, защото този влак минава само веднъж в историята. За нас той вече мина и сега трябва да плащаме, въпреки че моментът не е най-подходящ.
Сега ние подкрепяме Хърватия. Испанското правителство и опозицията казват: Няма Европа без Хърватия. Готови сме да платим за Хърватия, но онези, които получават средствата, трябва да знаят, че те не достигат и че трябва да се използват много добре.

Не сменяйте експертите по евросредствата

Едно от основните ми задължения е да помагам на нашите инвеститори. Трудно е през цялото време да се опитваш да се свързваш с правителството и да обясняваш какви са трудностите пред инвеститорите. Учуден бях обаче, че ние сме много добре приети тук. Високо оценяваме готовността на правителството да ни слуша и усилията, които полага, за да ни помага. Испания нямаше да е това, което е, ако не бяха чужденците, които ни се доверяват и идват в нашата страна.
Българското правителство полага усилия, за да подобри климата за инвеститорите, но това не е лесно, защото има вътрешни въпроси, които са трудни за разрешаване. Един пример – испанска компания печели търг в една община. Кметът обаче казва: сега имам нужда от пари от правителството. Откриваш търг, когато имаш парите за това. Правителството казва, че никога не е обещавало да изплати средствата. Можете да си представите какво означава това за една компания. Но решението на тези проблеми е в ръцете на кабинета, това е отговорност и на всеки един човек в тази страна.
От друга страна, при усвояването на еврофондовете има структурен проблем и това е администрацията. Държавните служители или не са много добре подготвени, или се сменят твърде често, което не е добре. Основният ми съвет е: не сменяйте хората, които управляват евросредствата – отнасяйте се добре с тях и им помагайте.
Аз обаче не съм песимист. Преди да дойда в България, бях посланик в Полша. Там имаха абсолютно същите проблеми. Понякога дори не знам дали съм в Полша или в България. Беше много трудно, но нещата там се промениха. Сигурен съм, че и България ще се справи с проблемите.


Текстът е от участието на посланика в бизнес закуска, организирана от Българския форум на бизнес лидерите вчера в София.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване