05/11/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Разбиха мрежа от пунктове за черно тото

Служители на ГДБОП разбиха най-голямата нелегална мрежа от букмейкърски пунктове за онлайн залагания при проведена мащабна операция в страната. Това съобщиха вчера от пресцентъра на МВР.
От пунктовете за черно тото изтичал национален капитал в размер между 20 000 и 50 000 евро дневно, допълниха от полицията.
„Щетата за бюджета от неплащането на данъците и осъществяването на незаконна хазартна дейност е около 150 000 лева на месец“, конкретизира по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов.
В основата на мрежата стояла група от „влиятелни бизнесмени“, които организирали и контролирали незаконната дейност.
Операцията е била проведена във вторник в цялата страна и в нея са се включили служителите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП, регионални структури, инспектори от Държавната комисия по хазарта и НАП. Те атакували едновременно 23 пункта за черно тото в Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай, Разлог и др.
Обектите са били наблюдавани няколко месеца. Собствениците им създавали акаунти в интернет сайтове, базирани извън територията на страната и в офшорни зони, чрез които осъществявали залагания на резултати от спортни срещи. „Колегите работят пет–шест месеца. Надявам се с това, което са започнали и извършват като процесуално-следствени действия, действително да ограничим възможността за нелоялната конкуренция и щетата, която се нанася на държавата“, обясни вътрешният министър. По думите на Цветанов хазартната дейност „трябва да бъде облагана с 15% и когато някой не е облаган с тези проценти, се създава една неконкурентна среда на пазара“.
При операцията инспекторите на комисията по хазарта са съставили актове, като предвидената по закон санкция е от 25 000 до 50 000 лв. за всеки акт. Спецполицаите заварили в пунктовете малолетни и непълнолетни, които също залагали. Проведената операция пресече възможността за предстоящото откриване на нови нелегални пунктове и в много други градове на страната. Резултатите от проверката ще бъдат докладвани в прокуратурата с оглед извършени престъпления, свързани с финансовата и данъчната система, незаконен хазарт, нарушаване правата на интелектуалната собственост и прането на пари. Работата по документирането на случая продължава.


МВР неутрализира група за кражба на кабели

Мащабна полицейска операция под наименованието „Кабелите“ се проведе на територията на Велико Търново и Плевен, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя е насочена срещу неутрализирането на група, извършвала кражби от електропреносната мрежа и от тази на БТК. При операцията в Плевен са били задържани 10 души, иззети са два джипа, множество режещи инструменти и СИМ карти.
Разследването е започнало от криминалисти на ОДМВР-Велико Търново, които работели по множество сигнали за извършени подобни престъпления на територията на старопрестолния град.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване