05/12/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Инвестират 1 млрд. лв. в производство на енергия от биомаса

Инвестициите за производство на топлоенергия, еленергия и биогаз от биомаса могат да надхвърлят 1 мрлд. лв. през следващите три години, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на конференцията „Инвестиции в биомасата”. Той обясни, че намеренията са основно на чуждестранни инвеститори, дори вече са заявени над 100 проекта. Най-големите са на „Газ дьо Франс”, от компанията искат да вложат в две централи у нас над 100 млн. евро. Министърът допълни, че голяма част от инвеститорите ще получат преференции 1 клас и 20-годишни договори за изкупуване на електроенергията и осигуряване на суровини. По думите му електроенергията от биомасата ще бъде с пъти по-евтина от тази на вятърните и фотоволтаичните централи.
Според зам.-председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори Емил Димитров с въвеждането на стимули за производство на топло и електроенергия от биомасата ще бъдат създадени над 30 000 нови работни места, които ще са предимно в обезлюдени райони с голяма безработица.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване