05/12/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Промишлеността в Европа се сви с 0,3%, България - сред страните с ръст

Промишленото производство в Европейския съюз се е свило с 0,3 % през март, като в страните, използващи еврото, спадът е 0,2%, сочат данни на Евростат. България е сред страните, отчитащи покачване на индикатора, макар и минимално – с 0,1%. Така само за месец тенденциите в Европа и у нас си размениха посоката на движение. През февруари промишленото производство в ЕС и еврозоната отчете растеж съответно от 0,4 и 0,6 на сто, а в България се понижи с 1,5%. На годишна база данните са по-оптимистични - спрямо март 2010 г. промишленото производство в ЕС е нараснало с 4,6%, в еврозоната - с 5,3 на сто, а в България - с 5,1 на сто.
Най-голям месечен спад е отчетен в Литва (-4,6 на сто), Дания (-1,7 на сто), Финландия (-1,1 на сто), Ирландия и Испания (по -1 на сто), а най-голямо увеличение има в Естония (+2,8%), Словения (+2,2%), Люксембург (+1,9%) и Латвия (+1,4%). За година промишлеността се топи най-силно в Гърция (-7,5%), Ирландия (-5,4%) и Португалия (-2,4%) - трите страни, получили финансова подкрепа от ЕС и МВФ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване