05/12/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

След година влиза в действие ново хранилище в АЕЦ "Козлодуй"

През април 2012 година се очаква да заработи хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“. При откриването на съоръжението присъстваха премиера Бойко Борисов, енергийният министър Трайчо Трайков и част от ръководството на Българския енергиен холдинг. В новото съоръжение могат да се съхраняват 5256 касети с отработено гориво за поне 50 години напред, обясни директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Костадин Димитров. Там може да се съберат използваните касетки от 4-те спрени малки реактора на централата. Отработеното гориво ще сe съхранява посредством най-модерни технологии, а изграждането му е на стойност 70,5 млн. евро. Парите за него са отпуснати от международния фонд „Козлодуй“.
Съхраняването на отпадъците на площадката ще позволи на страната ни да има алтернатива на транспортирането на горивото извън България, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него в бъдеще това ще има икономически ефект за централата, тъй като ще се спести от транспортни разходи. Според експерти извозването на горивото в Русия струва колкото вноса на свежо гориво за едно зареждане – около 20 млн. долара. Идеята на държавата е да може след 50 години отработените касети да се използват за създаване на свежо гориво за реакторите.
Агенцията за ядрено регулиране още не е издала необходимите лицензи за работата на новото съоръжение, обясни пред „Класа“ Димо Иванов, ръководител сектор „Инженерна поддръжка и контрол на хранилището за отработено гориво“. По думите му в новия обект могат да се складират всички 2800 касети от малките блокове.
От 2012 година правителството ще работи за разширяване на съоръжението, за да може то да поеме и използваното гориво от 5-и и 6-и блок, каза и премиерът Борисов. Интерес към разширението на хранилището вече прояви американската компания „Холтек“, която представи пред кабинета проекта си за съхранение на гориво за период от 100 години.
Винаги е бил голям шансът да се изгради и АЕЦ „Белене“, и 7-и реактор в АЕЦ „Козлодуй“, коментира още премиерът. Преди да се вземе решение за строеж на ядрени блокове у нас обаче, ще се изчака ЕК да обяви ясни критерии за сигурност на централите. В отговор на въпрос на „Класа“ Борисов заяви, че многократно е разглеждал плановете за строеж на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“.
През 2010 година 36 на сто от електроенергията у нас е била произведена тук, обясни Трайков. Той добави, че за първото тримесечие на 2011 г. централата е произвела 7% повече ток – около 300 000 мвт.



ЧЕЗ поиска инвестиции от 152 млн. лева и 13,2% по-скъп ток от 1 юли

ЧЕЗ иска да инвестира в подобряване на електроснабдяването 152 млн. лева годишно и въз основа на този бизнес план енергийният регулатор да одобри по-висока с 13,2 на сто цена на електроенергията, съобщиха вчера от компанията. На специална среща в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) регионалният мениджър на компанията за България Петър Докладал и мениджърите на „ЧЕЗ Електро България” и „ЧЕЗ Разпределение България” представиха аргументите си, както и разбивка на разходите по пера.
Увеличението е средно с 1,9 стотинки на квтч без ДДС.
От енергийното дружество обаче отбелязват, че увеличението в цената не е задължително, а компанията би могла да набави средства за инвестиционната си политика, ако се осъществят промени в разпределението на цената по веригата производител-доставчик. През 2009 г. делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията е бил 13,28%, а през 2010 г. – 12,19%.
152 млн. лева са необходими на компанията, за да посрещне оперативните си разходи, включително и за заплати на персонала си, да обнови мрежата си, да изкупи съоръженията, изградени от предприемачи, да подобри работата с клиентите си, отбелязват още от компанията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване