05/12/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

“Фатах”, “Хамас” и новите рискове за Близкия изток

в. Независимая газета

Поредицата от цветни революции в Близкия изток все още не е предизвикала падане на режимите в Либия и Сирия, омразни в очите на Запада. Тя обаче създаде нова взривоопасна ситуация в региона. Става дума най-вече за най-близките предстоящи последици от състоялото се в Кайро помиряване между радикалната палестинска групировка “Хамас” и умереното палестинско движение “Фатах”, постигнато с посредничеството на кабинета в Египет, образуван след падането на Мубарак.

Споразумението, подписано от лидерите на двете палестински организации в началото на май, се очаква да сложи край на разцеплението в редиците на палестинците, започнало през 2007 г., когато “Хамас” пое контрола върху ивицата Газа. То предвижда формиране на временно правителство и произвеждане на президентски и парламентарни избори в палестинските територии тази година.

Както смятат редица експерти, това обединяване до голяма степен се дължи на факта, че двете движения са изгубили предишните си опори в лицето на сваления египетски президент Хосни Мубарак, който бе ориентир за днешното ръководство на “Фатах”, и на сирийския лидер Башар Асад, чиито вътрешнополитически проблеми явно ограничават подкрепата му за “Хамас”.

Както знаем, във външнополитически план обединяването цели тази есен да бъде провъзгласена независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Ерусалим и да се постави въпросът за международното й признаване, включително в ООН.

Мнозина наблюдатели са притеснени от факта, че тъкмо сключването на това споразумение стана повод премиерът на “Хамас” в ивицата Газа Исмаил Хания да осъди убийството на Осама бин Ладен от американски военни. Както съобщи в тази връзка Би Би Си, той заявил: “Операцията в Пакистан бе част от американската политика на убийства и репресии.” Изявление, което в известен смисъл определя вектора на политическото развитие в региона.

Ще припомним, че движението “Хамас” също като Ал Каида е включено от Държавния департамент на САЩ в списъка на терористичните организации. Същата линия следва и Европейският съюз. За САЩ и другите участници в уреждането на израелско-палестинските проблеми (включително за Русия) основен си остава, както и досега, въпросът “Хамас” да спазва принципите, определени от международния близкоизточен “квартет”. А те предвиждат “осъждане на насилието и тероризма, признаване на правото на Израел да съществува и спазване на условията, предвидени в сключените по-рано дипломатически споразумения”.

По думите на палестинските ръководители лидерите на “Хамас” са готови за неофициално примирие с Израел. При все това на същия ден, когато бе сключено споразумението в Кайро, председателят на “политбюрото” на “Хамас” Халед Мешаал отново нарече Израел враг на Палестина.

А на 4 май, когато бе официалната церемония за подписване на документа, главата на палестинската автономна власт Махмуд Абас заяви, че оттук нататък - в контекста на палестинското национално единство, Израел ще трябва да избира: или да продължи строежа на колонии (в териториите извън границите от 1967 г.), или да получи мир. Което налага в случая да констатираме, че “Фатах” по-скоро се радикализира, вместо да възприеме умерения подход на “Хамас”.

Във Вашингтон законодатели и от двете партии настояват САЩ да спрат помощта си за палестинците, ако двете палестински групировки формират коалиционно правителство. От друга страна, като очевидец мога да уверя, че палестинците на Западния бряг изцяло зависят от Израел в снабдяването с електроенергия, вода и газ, а разплащанията в автономните територии се извършват само в израелска и американска валута. Пък и заетостта на населението се поддържа до голяма степен от израелците, които дават работа на палестинците, включително чрез строителни поръчки за изграждане на колонии извън границите от 1967 г.

Както пише рускоезичният израелски в. “Куриер”, в Израел набира популярност идеята, че при едностранно провъзгласяване на палестинска държава Израел трябва да присъедини спорните територии и колонии, с други думи - за закрепи сегашното статукво на изградените израелски селища ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване