05/13/11 15:50
(http://www.klassa.bg/)

Гръцките синдикати вдигат стачка срещу плана за строгите икономии


Хиляди хора излязоха по улиците на гръцката столица Атина, след като синдикатите започнаха 24-часовa стачка в цялата страна в знак на протест срещу приложените от правителството сурови мерки за икономии. 


Група младежи с качулки хвърляха петролни бомби, камъни и пръчки по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ, тъй като около 15,000 души напредваха към парламента. 

Най-малко седем души са ранени, а полицията съобщи, че са задържани петима души за разпит. 

Общественият транспорт, включително влакове, фериботи и полети са били нарушени или спрени от стачката, която започна в сряда сутринта. 

Протестните действия са резултат от опитите на гръцкото правителство да търси нови срокове за връщането на спасителния заем от $ 158 млрд отпуснат съвместно от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Освен това то съобщава, че страната може да се нуждае от допълнителна финансова подкрепа. 

Правителството вече е провело поредица от сурови съкращения на разходите, за да се съобрази със сроковете за връщане на заема, но непопулярни мерки доведоха до масови протести през последната година. 

Този месец, правителството планира да разгледа по-нататъшни строги мерки, насочени към спестяването на около $ 33 млрд през 2015 година. 

"Ние остро протестираме срещу несправедливите и тежки политики, които са последица от безработицата, нарочно създадената заетост и погазват правата на работниците", заяви GSEE, най-големият гръцки профсъюз в началото на стачката. 

Около 3,000 членове на гръцкия комунистическия съюза PAME маршируваха по улиците на Атина, като отделни улични протести на други синдикати са планирани за по-късно през деня.

Някои банки са затворени, но други работят, а техните фасади са защитени със спуснати щори в очакване на демонстрациите. 

Общият дълг на Гърция достигна $ 490 млрд, което доведе до нарастващи спекулации, включително и сред някои гръцки държавни служители, че са необходими други варианти, за връщане на плащанията по заема от ЕС и МВФ, когато срокът му изтече през 2013 година. 

По 'Aljazeera' 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване