05/13/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Могат ли Медведев или Путин да модернизират Русия?

Дмитрий Медведев в иновационния център “Сколково”. Снимка: официален сайт

На първата си голяма пресконференция президентът на Русия Дмитрий Медведев се кани да говори не като стопанин на Кремъл, а като проводник на модернизацията в страната, пише руското издание “Ведомости”. Кремълската пресслужба съобщи вчера, че на 18 май Медведев ще разговаря с медиите в иновационния център “Сколково” край Москва. “Ведомости” цитира прессекретаря на държавния глава Наталия Тимакова, според която 890 журналисти вече са акредитирани за събитието и ще имат възможност да видят “как се осъществява президентската инициатива да бъде създаден руски аналог на Силиконовата долина”.

По думите на Тимакова, моментът е избран с оглед на предстоящите срещи на върха на Г-8 и Г-20, които може да предизвикат допълнителен интерес сред чуждестранните журналисти, посочва вестникът. “Словото на Медведев ще се излъчва синхронно на четири чужди езика, което рядко се случва дори на най-големи международни срещи на върха”. Президентът смята да използва възможността, за да повиши инвестиционната привлекателност на Русия, заявил служител, близък до администрацията на държавния глава. Кремъл разработва нов пакет от мерки с тази цел и някои от тях може да бъдат огласени от Медведев на 18 май, отбелязва всекидневникът. Тогава ще бъдат демонстрирани и първите успехи в строителството на иновационния град “Сколково”.

Преди проявата чуждестранните журналисти ще имат възможност да се запознаят с проектите и да разговарят с мениджърите на проекта, разказва вицепрезидентът на фонд “Сколково” Станислав Наумов. На последното заседание на комисията за модернизация самият Медведев отбеляза, че рожбата му е твърде слабо популярна в Русия - едва 40 на сто от хората в страната са чували за “Сколково”. Изданието подчертава, че Медведев няма да разговаря с репортерите в Кремъл, както правеше сегашният премиер на Русия Владимир Путин, докато бе президент. Медведев държи да обърне внимание на собствената си личност и да избегне ефекта дежа вю, коментира руски политолог, цитиран в материала. Стилът на властта в Русия обикновено се свързва с Кремъл, но Медведев руши много традиции - той се представя като лидер на обновлението и настоява по-специално да бъдат обновени начините за комуникация между властта и обществото, добавя експертът.

В Русия може да стартира мегапроект, подобен на големия адронен колайдер - “ускорител за умове и иновации”, съобщава “Росийская газета”. Руски учени и министерството на образованието и науката вече са разработили предложения, заяви вчера пред журналисти Александър Хлунов, директор на ресорния департамент в правителството на федерацията. Сред възможните сфери на бъдещия проект той посочил физиката на високите енергии, нанотехнологиите, биотехнологиите и астрономията. Окончателното решение ще бъде взето вероятно през лятото, добавя Хлунов.

Чрез този проект Русия ще може не само “да захранва цял свят с интелектуални услуги”, но и да постигне “нови научни завоевания, да получи най-добрите умове, които ще живеят и ще работят в страната ни”, казал представителят на правителството. Той признава, че за подобно “твърде скъпо удоволствие”, чиято стойност може да надхвърли десетки милиарди долари, ще е необходима международна подкрепа. Повечето разходи обаче ще се наложи да поеме държавата инициатор, прогнозира Хлунов.

“Русия ще нахълта в световния елит, подкарала “Жигули”, уверява “Утро”. В близкото десетилетие Русия трябва да се нареди сред петте водещи икономики в света, цитира електронният вестник думи на Владимир Путин. Руският премиер говори пред конгрес на Съюза на машиностроителите в Русия, състоял се в град Толиати, родно място на прочутите леки коли. Путин подчерта, че настоява “за качествено развитие на руската икономика, а не да се гонят проценти”. Естествено става дума за диверсификация на производството, намаляване на суровинната зависимост, модернизация и индустриализация на всичко възможно, пояснява изданието.

Властите в Русия ще субсидират тази година лихвите по заемите в машиностроенето - най-вече за технологично превъоръжаване, с 8,5 милиарда ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване