05/13/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Немският и френски БВП бележат силен евро ръст



Германия, която е с най-голямата европейска икономика, отбеляза изумителния ръст от 1,5% през първите три месеца на годината, показаха данните в петък, докато тази на Франция изостана с малко от нея, като нарасна с 1,0%.
На базата на очаквания растеж от 0,9 и 0,6 процента, настоящите резултати показват , че заплануваните 0,6% за 17-членния валутен блок като цяло могат да бъдат надхвърлени.

Германия и Франция произвеждат почти половината БВП в региона. Двете държави напреднаха не така скромно в икономическите си показателите през последното тримесечие на 2010 г., когато кризисния период засегна производството.
Еврото нарастна в резултат на стойностите на немското БВП, като отбеляза в отговор висок скок от $ 1,4299 в сесията си.

"Това са фантастични цифри за пореден път," заяви Кристиан Шулц от Банка Беренберг във връзка с показателите на Германия. "Инвестициите изглежда са дали тласък на икономиката. Потреблението обаче ще става все повече двигател на икономическия растеж в бъдеще, тъй като безработицата спада значително."

Анализаторите са малко по-песимистични относно Франция, казвайки, че това вероятно е най-кулминационния момент в икономиите на правителството, които ще ударят хората по джоба.

"Това вероятно е оптималния резултат", заяви Йост Бомонт, икономист от ABN-AMRO. "Настоящия скок в цените на петрола може да ерозира покупателната способност на домакинствата, като същевременно ще изяде печалбите на дружествата, оставяйки своя отпечатък върху потреблението и инвестициите. Освен това, ние очакваме фискалните съкращения все повече да излизат на преден план."

Италия изневери на растящата тенденцията, като отбеляза икономически ръст от само с 0,1% през първото тримесечие, което е под очакванията и така тя показва същия слаб ръст от последните три месеца на 2010 година. Правителството прогнозира ръст от едва 1,1% тази година.
Германия, обаче, изглежда готова да продължи с възходящото си развитие.


Старшият икономически съветник от немското правителство, Волфганг Франц, заяви пред германски телевизионен канал ARD, че икономиката на страната може да нарасне с 3% или повече на сто през тази година.
За затъналите в дългове страни членки на ЕС, високият ръст дори на Франция е една далечна мечта.

Предвижда се гръцките БВП данни да покажат, че икономиката остава дълбоко в рецесия, а португалското правителство призна, че след като е поискало спасителен заем, неговата икономика ще се свие, както тази, така и следващата година.

Испания в стремежа си да убеди пазарите, че перспективите й за икономически растеж са по-розови от тези на други части по периферия на евро зоната, отбеляза ръст от 0,8% на годишна база, който е най-силния и показател от второто тримесечие на 2008 година. За тримесечието растежът и е 0,3 на сто.


Австрия също отбеляза високи показатели. Нейния растеж се ускори до 1.0% през първото тримесечие спрямо високите подобрени стойности от 0.9% през четвъртото тримесечие, благодарение на бума в износа, заяви икономическия изследователски институт WIFO.


Разнородният характер на европейските икономики показва трудностите, пред които е изправена Европейската централна банка, която повиши лихвените проценти за първи път миналия месец от две години насам. Очаква се тя да повтори тази политка на увеличение скоро.

Международният валутен фонд заяви в четвъртък, че все още има опасност дълговата криза да се разпространи в основните държави от единния валутен блок.

В последния си доклад за Европа, Фондът обяви, че е готов да отпусне на Гърция повече помощ, ако страната се нуждае и призова ЕЦБ да предприеме предпазлив подход по отношение на нарастването на лихвените проценти, добавяйки, че тактиката на предоставяне на ликвидността без ограничения на банки в еврозоната вероятно трябва да се продължи.

Предвид факта, че инфлацията в еврозоната е достигнала най-високите си стойности откакто финансовата криза доведе световната икономика до срив в края на 2008 г., финансовите пазари очакват банката да пренебреге опасенията за дългова криза и да повиши отново лихвените проценти до 1.5 процента през юли и за трети път преди края на годината,

По 'Reuters' 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване