05/16/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов ще ни накара да ручаме магистрали

Бойко Борисов открива магистрала “Люлин”. Снимка: Булфото

Преди време шефката на парламента Цецка Цачева каза, че „през тоталитарните общества” имало и „позитивни неща”, които никой не може да отрече - например „магистралите на Хитлер”. Чула и тя нещо… И каза още, че тепърва историците трябвало „да търсят справедлива, обективна оценка за времето на Живков” (БНТ, 19 ноември 2010 г., „Панорама”).

Сигурно историците ще си блъскат главите и за обективна и справедлива оценка на делото на Бойко Борисов и Цецка Цачева.

На фона на подобни призиви за обективност и справедливост Бойко Борисов откри нова магистрала - „Люлин”. Тя се строи от няколко години още от предишното правителство, ама той гледа на нея като на свидна своя рожба. Магистралите са му по сърце, това му е големият мерак като премиер.

Навремето Адолф Хитлер също строил магистрали и така възстановил икономиката в Германия - така говорят кръчмарските политолози. Вероятно това е повлияло и на премиера Борисов. Де да можеше само със строителство на магистрали да се оправи една икономика…

Ако Борисов наистина си мисли, че и той като Хитлер ще изкара страната от кризата със строителство на магистрали, много греши. Както може да се очаква, от досегашната му активност по въпроса няма никакъв резултат.

Неотдавна Световната банка - бившият работодател на финансовия министър Симеон Дянков, му писа слаб 2.

България е сред страните в Източна Европа, в които икономическата криза е нанесла най-голям удар върху хората, а след идването си на власт „правителството на ГЕРБ е засилило негативния ефект, намалявайки разходите за здравеопазване и образование” - това се казва в последния доклад на Световната банка, който разглежда как домакинствата и правителствата от Източна Европа и Централна Азия се справят с “голямата рецесия”.

Докладът на банката беше разпространен в средата на март. Той излезе на фона на радостните рапорти на министъра Дянков, че България излиза от кризата (според него тя е заизлизала от април миналата година). В доклада на Световната банка пише и по-подробно, че „на пръв поглед безработицата в страната не е особено голяма, но хората страдат от масово обедняване. Броят на тези, чиито доходи са намалели, е 6 пъти по-голям от съкратените заради икономическата криза.”

Според банката, в стремежа си да намалят разходите си, българските домакинства прибягват до икономии, които не само влошават качеството на живота им, но и го застрашават. Например всяко пето от най-бедните семейства е ограничило посещенията си при лекар, дори и при болест.

Силно засегната от безпаричието е сферата на образованието, се казва още доклада. Това може да понижи квалификацията на младежите, както и шанса да си намерят добре платена работа. Повече инвестиции в образование дори и по време на криза препоръчват и от Международната организация на труда в доклад за пазара на работната ръка в България.

И какво правят българският премиер Борисов и финансовият министър Дянков на фона на тези изводи? Вкараха БАН в ликвидация с орязан бюджет, там нямат пари дори за заплати. Откак са на власт Борисов и Дянков, БАН се е стопил с 1700 души. Само за 2010 г. са напуснали заради мизерията 500 души и са се пенсионирали 600 (новината е от вчера, 16 май). За учителските заплати е излишно да се споменава, университетите също мизерстват. Орязан е бюджетът за здравеопазване и т. н.

Но… ще строим магистрали и метро. Детинската мечта на премиера. За магистрала „Люлин”, както обясни министърът Плевнелиев, са изсипани 150 млн. лева повече, защото България щяла да изгуби финансиране за магистралата от еврофондове. Айде, да му повярваме. Ами другите магистрали? За магистрала „Тракия” няма и една стотинка от европейски фондове. Държавата ли ще налива пари в нея? Защо не с кредити, фондове? И този строеж няма ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване