05/16/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Доминик Строс-Кан - предистория с “Порше”, жени и пари

в. Монд

Доминик Строс-Кан и съпругата му се качват в “Порше”. Папарашката снимка скандализира французите

Снимка до автомобил порше, винаги скъпи костюми и арест за “сексуална агресия”. Само за седмица облаците се сгъстиха над съдбата на неофициалния, но ползващ се с популярност кандидат за президентските избори през 2012 година.

И, ако да се правят окончателни изводи е още рано, вече с увереност може да се каже, че на Доминик Строс-Кан ще му е нужно много, страшно много време, за да се оправи от нанесените му през тези няколко дни удари.

Президентската кандидатура

Доминик Строс-Кан – кандидат на социалистите? Въпреки че този въпрос още не беше решен дори вътре в самата партия, малцина допускаха, че директорът на Международния валутен фонд ще се откаже от участие в изборите. В неговото обкръжение съще не правеха голяма тайна от подготвителната работа за представяне на кандидатурата му. За този процес внимателно следеше “квартетът” на неговите най-близки привърженици: Рамзи Кирун, Жил Финшелщейн, Стефан Фук и Ана Омел.

Генералният директор на МВФ бе изправен пред поредица сложни обстоятелства, в резултат на което той, по думите на неговото обкръжение, можеше  да прави само “намеци”. Въпреки това всички късчета на мозайката се наредиха по местата си: спомнете си например за многобройните срещи с представители на ръководството на социалистическата партия от началото на годината насам, или появилия се по Канал+ на 13 март документален филм за живота във Вашингтон на директора на МВФ и неговата съпруга Ан Синклер. В него видяхме не само как Строс-Кан оглавява една от най-важните международни организации, но и как пече пържоли и подрежда костюмите си.

Официално участието му в бъдещите президентски избори си оставаше хипотетично. Тази хипотеза можеше да бъде опровергана само от насроченото за 28 юни начало на вътрешните първични избори в социалистическата партия. Неофициално всичко говореше за това, че той е готов да започне предизборна кампания.

Парите и жените – двете фатални слабости

На екипа на потенциалния кандидат му оставаше само да “разчисти терена”. Заложените по него мини отдавна бяха известни на всички: материалното му благополучие, отношението му към парите, както и слабостта му към жените. За тези му склонности знаеха цялата преса и цялата политическа класа. Нещо повече – те вече бяха обсъждани в няколко публикации и телевизионни предавания.

След назначаването на Строс-Кан за директор на МВФ през юли 2007 г. кореспондентът в Брюксел на вестник “Либерасион” Жан Катремер написа в своя блог: “Единственият истински проблем на Строс-Кан е отношението му към жените. Той е прекалено настойчив, което нерядко граничи с преследване. Тази причудливост е известна на всички медии, но никой не говори за нея (поне ние във Франция). В същото време МВФ е международна организация, в която царят англосаксонските нрави. Един погрешен жест, един прекалено прозрачен намек и всички медии ще се нахвърлят върху него”.

Така в началото на 2007 година романистката Тристан Банон разказа в предаването на Тиери Ардисон как Строс-Кан се опитвал да я склони към сексуална връзка. Освен това в редица публикации се появи слухът, че десният Съюз за народно движение (партията на президента Саркози – бел. прев.) е заплашил директора на МВФ с публикуване на компрометиращи го снимки, ако издигне кандидатурата си на президентските избори във Франция.

Въпреки всичко привържениците на Строс-Кан бяха убедени, че това препятствие е останало в миналото благодарение на (колкото и да е парадоксално) на първия скандал – връзката му със служителка на МВФ.

2008-ма - аферата Пирошка Наги

На 18 октомври 2008 г., малко повече от година след идването му в МВФ, Строс-Кан се появи на първа страница в “Уолстрийт джърнъл”. По информация на вестника той подпомогнал издигането ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване