05/16/11 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Еврокомисарката Кони Хедегор: Токът от вятър и слънце поевтинява, от АЕЦ - поскъпва


Еврокомисарката по въпросите на климата Кони Хедегор. Снимка: Сайт на ЕС

Еврокомисарката по въпросите на климата Кони Хедегор е 50-годишна датчанка. Била е дълги години журналист, преди да направи политическа кариера. От 2004 г. е била последователно министър на околната среда и министър на климата и енергията, организирала е международната конференция по климата в Копенхаген през 2009 г. Еврокомисар по въпросите на климата е от 2010 г.
Следващите редове са извадки от интервюто й пред в. “Дневник”:

Заблуда е, че ядрената енергия е много евтина, особено след Фукушима

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Европа създават много работни места. Аз съм от Дания, където този сектор дава хиляди работни места. Над 20 хиляди души са заети само във вятърната енергия – един от най-големите ни експортни сектори. Така че има примери в Европа как тази енергия се изплаща.
Слънчевата енергия е друг такъв източник. Миналата седмица бях в Гърция, където тя се развива много, в Германия и Испания също. Зная, че тук, в България, хората смятат, че възобновяемите енергийни източници са непоносимо скъпи.

Не съм чувала тези изказвания на премиера (б. р. - Борисов) и не мога да ги коментирам. Изглежда, някои хора вярват, че ядрената енергия е много евтина, а възобновяемата – скъпа. Ако обаче добавите в сметката всички разходи около сигурността, които се налагат за ядрените електроцентрали, вярвам, ще осъзнаете, че е грешно атомната енергия да се смята за много евтино решение. Тя е скъпа - трябва да платите всички тези мерки за сигурност. Сега след аварията във Фукушима фокусът върху сигурността е дори още по-силен. Например офшорните (в морето) вятърни паркове са всъщност много по-евтини от ядрените централи. Разбира се, ако едва 5% от енергията в Европа идва от възобновяеми източници, тя ще е относително по-скъпа. Но ако имате 20% например, цената би паднала много и тъкмо такава тенденция наблюдаваме сега.

ВЕИ дават енергийна независимост

Освен това не става дума само за цената, а и за независимостта от вноса на горива, а тя няма икономическа стойност. Защото колко струва това да си по-малко зависим от едно евентуално спиране на газовите доставки от Русия например? Възобновяемите енергийни източници са начин да се намали тази несигурност.
Затова е важно да имате правилен енергиен микс и силен компонент от ВЕИ, а той ще може да се изплати. България има голям потенциал за производство на вятърна енергия, на слънчева, на биомаса, имате също и много реки.
Европейската комисия няма никаква власт над енергийния микс на държавите. Всичко зависи от вас. Не мога по никакъв начин да влияя върху това. Имаме държави членки с ядрени централи и такива, които определено не ги желаят.
Всичко зависи само от България – дали желаете такава мощност или не. Единственото, което Европа ще поиска, е да докажете, че мерките за сигурност са максималните и, разбира се, че централата е разположена в подходящ район.

В Европа ще намалим 80-95% въглеродните емисии до средата на века

В Европа вече сами започнахме намаляването на емисиите си преди няколко години и можем да стигнем 80 до 95% намаление до средата на века.
…Ще внасяме по-малко газ от Русия, по-малко петрол от Близкия изток, ще оставяме повече пари в Европа. И също така казваме, че 80% от тези 95% намаляване на емисиите трябва да станат с “домашни средства” тук, в Европа.
Но ако се върнем 2 години назад, Европа беше единственият регион в света, който си беше поставил цели спрямо промените в климата (20% дял на зелената енергия в крайното енергийно потребление до 2020 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване