05/16/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Европейските комуникационни агенции очакват силен ръст на пазара

След по-добрата 2010 г. и положителното развитие на бизнес средата европейските комуникационни агенции очакват силен ръст на пазара през 2011 г. въпреки наложените нови условия за търговия, в съответствие с европейските директиви. Това се посочва в най-новото паневропейско проучване за перспективите на развитие по поръчка на Европейската асоциация на комуникационните агенции (EACA).
Проучването обхваща 27-те члена на асоциацията, а темите са в три основни направления : бизнес барометър за 2010 г., промени в поведението на клиентите в резултат на икономическата рецесия и перспективите за развитие през настоящата година.
За 2011 г. прогнозата е изключително оптимистична, като според 4% от европейските агенции прогнозират силно увеличение на оборотите си , 42% посочват, че според маркетинговите данни се очаква категорично увеличение на рекламните приходи, 26% предвиждат стабилна бизнес среда, а едва 11% са песимисти, като предвиждат спад.
От гледна точка на възможностите през 2011 г. членовете на EACA посочват, че интегрираните стратегии за комуникация и социалните медии ще бъдат сред най-важните фактори за агенциите, които отстояват ефективността и креативността в работата си. Сред най-маловажните фактори се разглеждат специализацията и бранд мениджмънтът.
От друга страна, агенциите отчитат, че са били най-засегнати досега в постигането на целите си от цените и натиска на времето - заради кратките срокове за подбор и обмисляне на решенията за предоставяне на поръчките към конкретна агенция, които са имали клиенти.
Като пряк резултат от недавнашната икономическа рецесия сред ключовите изисквания на клиентите към рекламните агенции са предоставянето на повече услуги на договорената постоянна такса, възможността да се намаляват таксите за обслужване и допълнителните бонуси от безплатни услуги. Водещ акцент е все по-голямата нужда от предоставянето на икономически ефективни и гъвкави решения за всеки продукт.
Като цяло националните асоциации - членове на EACA, посочват, че като пряк резултат от икономическия климат, комуникацията ясно продължава да бъде ориентирана и повлияна в най-висока степен от възможността за постигане на конкретна постоянна ценова оферта, степента на агресивност на търговското послание към потребителите и нивото на конкурентоспособност.
Сред най-популярните мерки сред клиентите, предприети в отговор на кризата, са свиване на рекламните инвестиции, търсене на по-икономични решения за комуникация, договаряне на по-ниски цени или до използването на по-малко комуникационни канали.
Оливие Флюрот, президент на EACA и главен изпълнителен директор, MSLGROUP, коментира: "Растежът е съвсем ясно видим и очакван през 2011 г. , макар и в контекста на непрекъснатия натиск за намаляване на рекламните разходите. Мисля, че ролята на социалните медии ще се засилва все повече. Структурирането на агенциите за предоставяне на най-високопрофесионални съвети и услуги трябва да продължи да бъде приоритет в дейността им. "
Европейската асоциация на комуникационните агенции (ЕACA) е организация, която обединява рекламните, медийните и търговските агенции в Европа и по целия свят, като допринася активно в създаването на стандартите на работа във всичките аспекти на бизнеса в цяла Европа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване