05/16/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Зад булото или жените на Турция

Тринайсет европейски държави подписаха в Истанбул миналата седмица конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието над жените. Всички 47 членове бяха подтикнати да я спазват. Турция положи много усилия за конвенцията, която настоява за откриване на горещи линии и центрове за подслон и предлагане на правна помощ за жертвите.

Така и трябва. Турция, заедно с Русия, е сред страните с най-много злоупотреби срещу жените. Както призна правителството, пет жени дневно са били убивани от насилници всеки ден през първите седем месеца на 2009 г. Страховит нов доклад на правозащитната организация Хюман райтс уоч подсказва, че ситуацията се влошава. Според изнесените факти 42 процента от жените над 15-годишна възраст са били подложени на физическо или сексуално насилие, като стават жертви, дори когато са бременни.

Аслъ, 21-годишна жена от кюрдски произход, е била инжектирана с отрова, бита и изнасилвана от своя съпруг и неговите родители и заключена в хамбар без храна и вода. Тя решила да потърси помощ от местната прокуратура, след като свекър й изгорил ръката й и заявил: “не те доведох тук само заради моя син, но и за собствено удоволствие”. Прокуратурата обаче така и не я потърсила и сега тя се страхува за живота си. Историята на Аслъ е доста често срещана.

Умерено ислямската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция е оценявана за безпрецедентните реформи за защита на жените, които въведе след идването си на власт през 2002 г. Законите обаче са прилагани различно. Самотните жени, разведените и съпругите, сключили само религиозен брак, не са включени в предписанията. Полицията често отпраща жертвите с мотив, че трябва да се запази целостта на семейството.

Хюля Гюлбахар, адвокат феминист, заяви, че открито набожният турски премиер Реджеп Тайип Ердоган е създал неправилна атмосфера. “Неговите речи срещу развода и призивите му жените да раждат най-малко по три деца влошиха още повече нещата,” твърди тя. Турция изостава в равенството между половете, нареждайки се на 126-то от 134 места в индекса за равнопоставеност между половете Global Gender Gap Index за 2010 г. Друго проучване показва, че жените съставляват четири пети от неграмотните хора в Турция (общо 5,7 милиона души).

Всичко това дава “храна” на опозицията в кампанията преди парламентарните избори на 12 юни. Всъщност, рядкото обсъждане на жените в предизборната кампания в голяма част се отнася до появилите се в интернет видеозаписи, в които кандидати на опозиционната Партия на националистическото действие са заснети тайно в компрометиращи ситуации.

Добрата новина е, че броят на жените, избрани в 550-местния парламент на Турция се очаква да се удвои от сегашните 50 жени (9 процента). Турция обаче все още ще изостава от останалите мюсюлмански държави като например Афганистан (28 процента) и Обединените арабски емирства (23 процента).

Най-добрата новина е, че жените се организират. Тези, които се борят за прекратяване на ограниченията върху забрадките, са “най-гръмогласни”. Светските жени подкрепят кампанията, насочена да принуди партиите да приемат жени кандидатки, които забраждат главите си. “Няма забрадки, няма гласове” е техният лозунг.

Въпреки че Ердоган и по-голямата част от кабинета му са женени за забрадени жени, ПСР номинира само една кандидатка с подобна набожност, при това на неизбираема позиция в листата си. Извинението на г-н Ердоган е, че партията му беше почти забранена през 2008 г. заради усилията му да премахне забраната на забрадките.

Журналистът от проправителствен вестник Али Булач предизвика гневни реакции с думите си, че забрадените жени са “шпиони”, работещи за секуларистите, или пък използват положението си, за да напреднат в кариерата. “Вие по-скоро ще ни оставите вкъщи да ви перем чорапите”, контрира Нихал Бенгису Караджа, (носеща забрадка) журналистка от челните редици на кампанията. Дали въпреки това тя ще гласува за ПСР? “Категорично не,” ...

Публикувана на 05/16/11 21:15 http://e-vestnik.bg/11775/zad-buloto-ili-zhenite-na-turtsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване