05/16/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Меркел настоява европеец да остане начело на фонда

Германският канцлер Ангела Меркел обяви вчера, че европеец трябва да остане начело на Международния валутен фонд, ако арестуваният му шеф Доминик Строс-Кан подаде оставка.
"Наясно сме, че в средносрочен план развиващите се страни ще имат добри кандидатури за най-високите постове в МВФ и Световната банка", заяви Меркел на пресконференция. "В момента обаче имаме пълното основание да твърдим, че Европа има добри кандидати", които да заменят Строс-Кан начело на МВФ, ако той вземе решение да се откаже от поста си, посочи още тя, цитирана от АФП.
Шокиращият арест на ръководителя на Международния валутен фонд може да принуди световните лидери да ускорят търсенето на негов заместник, съобщи Ройтерс. Часове след като нюйоркската полиция обвини Доминик Строс-Кан в сексуално посегателство срещу камериерка, МВФ съобщи, че е назначил заместника му Джон Липски на поста временен управителен директор.
Представители на МВФ поясниха, че Липски често е ръководил финансовата институция в отсъствието на управителния директор, и допълниха, че тя е „напълно функционираща“. Съобщението обаче не прикри опасенията сред някои членове на борда на МВФ, че институцията може да се окаже без лидер, особено след като Липски съобщи миналата седмица, че планира да се откаже от поста през август, когато свършва мандатът му.
Така световният кредитор може да се окаже на кръстопът точно когато е зает с опити да потуши дълговата криза в еврозоната и когато му предстои тежката задача да помогне на световната икономика да избегне политиките, които доведоха до срива й през 2007-2009 г.
Бордът на МВФ, в който влизат представители на страните членки, включително основни акционери като САЩ, Франция, Германия, Китай и Япония, има правомощията да назначава и освобождава от длъжност управителния директор.
Сега, когато изглежда много вероятно Строс-Кан да напусне поста преди края на мандата си през септември 2012 г., може да започне търсене на нов лидер. Развиващите се страни ясно показаха, че ще се противопоставят на статуквото, според което ръководителят на МВФ обикновено е европеец, докато Световната банка винаги се оглавява от американец.
Бразилският финансов министър Гуидо Мантега нанесе първия удар, когато през април заяви пред Управителния съвет на МВФ: „Крайно време е да направим политически пробив, като прекратим тази остаряла практика. Ръководителите на институциите в Бретън Уудс трябва да се избират единствено въз основа на техните качества без значение от националността им.“
През последните месеци за възможен кандидат се спрягаше бившият финансов министър на Турция Кемал Дервиш. Дервиш е бивш ръководител на Програмата за развитие на ООН и в момента ръководи икономическа програма в базирания във Вашингтон анализаторски институт „Брукингс“. Вчера турските медии, цитирани от РИА „Новости“, съобщиха, че Анкара възнамерява официално да издигне за кандидат сегашния финансов министър Мехмед Шимшек.
Във Великобритания се появиха слухове, че възможен кандидат е бившият премиер Гордън Браун, който бе финансов министър на страната в продължение на десетилетие до 2007 г., но наследникът му Дейвид Камерън призова МВФ да потърси следващия си лидер извън Европа.
Настоящият финансов министър на Франция Кристин Лагард също се смята за възможен наследник от европейците. Това би я превърнало в първата жена, която ще оглави институцията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване