05/17/11 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Британски монарх стъпи в Ирландия след 100 г.

Британската кралица Елизабет II започна историческа визита в Ирландия, първата след 1911 г., когато републиката (тогава част от Великобритания) бе посетена от крал Джордж V, предаде Би Би Си. В Ирландия се провежда една от най-големите операции по сигурността заради 4-дневната визита, като армията успя вчера да обезвреди самоделна бомба, намерена в автобус в Дъблин, а преди това бе разследвана бомбена заплаха в Лондон.
Безпрецедентните мерки за сигурност се оценяват на 30 милиона евро и включват разполагането на повече от 6000 ирландски полицаи по улиците на Дъблин, наблюдение на известни републиканци дисиденти, инсталирането на бариери, дълги 25 мили, из града и др.
Кралицата бе поканена от президента на Ирландия Мери МакАлийс, която приветства Елизабет II в дома си в дъблинския Феникс парк.
Президентът заяви пред местната телевизия RTE, че това е „изключителен момент в ирландската история – феноменален знак и сигнал за успеха на мирния процес.
Британският премиер Дейвид Камерън ще придружава днес кралицата и херцога на Единбург принц Филип, докато външният министър Уилям Хейг ще бъде с кралските особи по време на цялото им посещение, както е по протокол.
Предвижда се кралицата да посети Тринити колидж в Дъблин и Националния военен мемориал. Елизабет Втора ще отиде и на стадион „Крок парк“. На него по време на ирландската война за независимост се провеждат Келтските игри през 1920 г., когато британските сили стрелят в тълпата на футболен мач, убивайки 13 души от публиката и 1 играч.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване