05/17/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Обмислят общ борсов индекс на София и Букурещ

Създаването на общ борсов индекс между България и Румъния, който да бъде търгуем, обсъждат двата борсови оператора, стана ясно по време на финансов форум в столицата вчера. Валентин Йонеску, изпълнителен директор на Румънската фондова борса, обясни, че опитът от последните години сочи, че двете държави се поставят под общ знаменател и евентуален индекс би дал предимство на страните. Освен това една обща платформа също ще ги позиционира по-добре в Централна и Източна Европа. Не е необходимо борсите в региона да чакат големите играчи да им помагат, когато имат потенциал да се кооперират в единна платформа, категоричен бе той.
Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса, заяви, че в света има много индекси, които включват България и Румъния, но ако бъде създаден един само за тях двете, ще бъде даден добър сигнал за инвеститорите. Пред “Класа” той уточни, че засега идеята е само на думи, но увери, че страната има интерес от подобна мярка, защото се нуждае от повече внимание от страна на чуждестранните инвеститори.
Йонеску обясни, че от 2008 г. съществува инфраструктурна връзка с румънската борса и директна връзка между депозитарите на двете страни. В момента има реална възможност за двойно листване в Румъния с идеална връзка между двата депозитара и максимално опростен сетълмент. Въпреки това в момента няма интерес от страна на наши компании за подобни двойни листвания, обясни Такев. Според него кризата и несигурността са основна причина, а пък ликвидността ги кара да се насочват към Варшава. Като цяло процедурите по листване на румънската борса са относително прости и при наличието на добър проспект и бизнес план акциите на българска компания биха могли да се търгуват от няколко седмици до три месеца. На румънската борса, подобно на България, има няколко сегмента. Има официален пазар, където са най-големите компании, а за листването се изискват дейност от три години и печалба през последните две, както и сегменти, които са насочени към малките и средните предприятия, както и към новосъздадени фирми, обясни директорът на борсата в Букурещ.
Освен това той посочи, че Румъния е силно заинтересована от продажбата на държавния дял на БФБ-София. От своя страна Димитрис Караискакис, оперативен директор на Hellenic Exchanges Group, коментира, че комбинацията от фондова борса и централен депозитар е много добра и би предизвикала силен интерес. Ние също следим ситуацията внимателно и имаме интерес, добави той. Представителят на Варшава Пиотр Боровски бе по-умерен, като подчерта, че приватизацията на БФБ-София е с дълга история, като увери, че полската борса следи случващото се, но засега се е фокусирала върху развитието на собствения си пазар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване