05/17/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Разсрочването на "Гражданска отговорност" може да стане кредитен продукт

При въвеждането на еднократното плащане на застраховка “Гражданска отговорност” ще се отвори нов пазар за кредитни продукти. Това съобщи Иван Иванов, заместник изпълнителен директор на “Булстрад Виена иншурънс груп”. Подобен вторичен пазар ще поеме риска, като между връзката клиент-застраховател ще застане компания, която ще може да бъде небанкова или лизингова и ще предоставя възможност на клиентите да купуват застраховката отново разсрочено. По думите му не начинът на плащане е важен, а следпродажбеното обслужване, когато дойде моментът, в който настъпва застрахователно събитие, и клиентът усеща потребителната стойност на продукта.
Стоян Проданов, изпълнителен директор на “БулИнс”, обясни, че разсрочването е пример за кредитна сделка и за компаниите от бранша е по-добре да бъде премахнато. Въпреки това от сектора се обединиха около мнението, че клиентите все още нямат готовност да възприемат отпадането на вноските.
Застрахователните дружества акцентираха върху въвеждането на информационната система, която е предизвикателство за всички. Датата, на която започва да действа единната система, а именно 1 юни, буквално шокира IT-отделите на някои от компаниите. Част от тях се оплакаха, че тестовият електронен модел им е предоставен преди броени дни и срокът 1 юни е изключително кратък, за да се осъществи безпроблемно връзката между информационната система на застрахователите и единната система на Гаранционния фонд.
Една част от посредниците ще се справят добре със ситуацията и ще оцелеят. Други няма да успеят, но това е естественият подбор, категоричен бе Иван Иванов. Според компаниите въпреки проблемите, които ще има в началото, системата ще даде възможност на клиентите да разберат какво е състоянието на компаниите. Големият замисъл на новата система е не само да се издават електронни полици. Голямата идея е тази система да бъде система за оценка и контрол на риска, чийто израз е предстоящата система „бонус-малус” и е много важно как пазарът и клиентите ще я приемат, посочи Стефан Софиянски, изпълнителен директор на „Лев Инс”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване