05/18/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Опитва ли се Гайтнър да влияе на съда за Строс-Кан?

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър официално обяви, че арестуваният шеф на МВФ Доминик Строс-Кан „не може повече да изпълнява задълженията си“. Сякаш от затвора „Райкърс“ той би могъл да ръководи три пъти седмично заседанията на борда на фонда във Вашингтон.
Но Гайтнър нямаше предвид ситуацията с временния арест, а по-дългосрочното управление на МВФ. Той зачеркна презумпцията за невинност, която по принцип е в основата на американското, а и на всяко правосъдие, и май се опитва да влияе на бъдещото жури, което ще гледа делото за секс скандала. Изявлението му просто няма друг смисъл. Защото по-нататък той пак така безсмислено призовава МВФ да назначи временно изпълняващ длъжността на французина, след като американецът Джон Липски вече бе определен временно да замества Строс-Кан.
Гайтнър, който е най-високопоставеният политик не само в САЩ, а и по света, изказал се официално по случая, не би трябвало да го прави. Ясно е, че независимо от съдебното решение Доминик Строс-Кан ще носи това петно до края на живота си и едва ли ще поиска отново някаква публична длъжност. Но нека все пак най-напред съдът да се произнесе, а не политици и министри с неясни интереси.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване