05/18/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Христина Митрева: Два месеца бях държана в изолация

От ГЕРБ искаха не четирима, а седемнайсет души да са директори на териториални поделения на института. Натискът е от местните структури на партията. Това съобщи вчера на пресконференция Христина Митрева по-малко от час след като с гласовете на депутатите от ГЕРБ, „Атака“ и неколцина от Синята коалиция бе приета оставката й като шеф на НОИ. Около 10,30 часа вчера парламентът освободи Христина Митрева с 93 гласа "за", 34 "против" и 10 въздържали се.
Митрева в кратко и емоционално изказване за пореден път декларира, че не приема обвиненията за лошо управление и за подвеждане при съставяне бюджета на института в приходната му част. Тя упрекна политиците, че нито веднъж не е изслушана за управлението на НОИ - нито в социална комисия, нито от политическите партии.
В дискусията преди гласуването от левицата настояха Митрева да остане на поста и да оттегли оставката си. „Няма да подкрепя вашата оставка, защото вие сте изключителен професионалист, който не заслужаваше такова отношение от управляващите“, обърна се председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев към Христина Митрева.
„Управителят на НОИ няма право на политически решения, той изпълнява бюджет, приет от парламента и изготвен по указание на министъра на финансите“, разясни депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той обяви, че ДПС ще гласува против освобождаването на Митрева.
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов подкрепи освобождаването на Митрева, защото оставката й показвала, че парламентът е бил подведен за способностите й да управлява НОИ, докато тя демонстрирала, че зависи само от волята на ГЕРБ. Депутатите от ГЕРБ не взеха думата по време на дискусията.
Пред колегите си и журналисти бившата вече управителка повтори казаното от трибуната в Народното събрание: "Повече от два месеца бях държана в изолация от двете основни министерства, с които работи НОИ – финансовото и на труда и социалната политика. Казаха ми, че ако не подам оставка, това ще продължи.“
„Аз ще си отида, по-важно е институцията да продължи да работи и вие да останете“, обърна се Митрева към колегите си. Също като в словото си в Народното събрание, тя защити актюерския екип на НОИ и посочи, че тя лично, както и експертите на института нямат вина за неправилно планиране и управление на приходите в системата.
По думите й на среща с нея министър Симеон Дянков се е опитал да я убеди, че основната вина за надценените приходи за осигуровки е нейна, докато тя е отбелязала, че това е проблем на макрорамката. Митрева е предложила на вицепремиера Дянков да седнат и да смятат, като тя е изразила готовност да защитава правотата си пред целия екип на финансовото министерство. Дянков обаче отказал.
Задължително трябва и ще има ревизия на работата на Националния осигурителен институт (НОИ), заяви вчера в късния следобед в Пловдив премиерът Бойко Борисов. Той окачестви като нахалство твърденията на освободения управител на института Христина Митрева, че върху нея е оказван политически натиск, за да си подаде оставката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване