05/18/11 18:53
(http://www.klassa.bg/)

Цветков си отива заради европарите за транспорта

Минути след редовното заседание на правителството вчера по време на оперативното съвещание на кабинета министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков подаде оставката си. Малко по-късно през деня от пресслужбата на МС съобщиха, че премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители за овакантеното място да изберат Ивайло Московски, който досега беше заместник транспортен министър. "Смяната на министъра на транспорта Александър Цветков е продиктувана от това, че искам да оптимизирам още повече работата с Брюксел и най-вече по усвояване на фондовете", заяви в Пловдив премиерът Борисов, цитиран от БТА.
Според официалната информация Цветков е изтъкнал лични мотиви. Истината е, че освобождаването на Александър Цветков зрее от няколко месеца насам и причините са, че не е успял да се справи с работата си. Оперативната програма "Транспорт" показва слаби резултати, тя беше основно критикувана в писмото на председателя на ЕК Жозе Барозу от декември м.г. Има сериозни съмнения и за ефективността на проекта за ро-ла терминал на жп гарата в Драгоман, където бяха изсипани 6 млн. лв. Забавя се също и концесионирането на пристанищни терминали и летища, те в момента не се използват ефективно и са на загуба. Симптоматично е също, че по време на заседанието на кабинета вчера беше даден старт на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която ще обедини работата по трите бъдещи проекта - магистралите "Хемус", "Струма" и "Черно море". Държавното предприятие, което е предвидено да бъде бенефициент на европейски средства, ще е под шапката на регионалното ведомство, т.е. ще се командва от Росен Плевнелиев. Заради несъгласие с тази идея преди време си отиде предишният шеф на АПИ Божидар Йотов. Срещу новата структура, категорично против беше и Александър Цветков.
През целия ден вчера пълзяха слухове за още оставки основно от средите на заместник-министрите. Появиха се информации, че ще бъде освободен и един от заместниците в Министерството на земеделието и храните. Лично министър Мирослав Найденов отрече да става дума за Георги Костов, който наблюдава горския сектор. От министерството определиха като невярна и информацията, че ще бъде освободена зам.-министър Светлана Боянова, в чийто ресор е Програмата за развитие на селските райони. На въпрос, дали ще иска оставката на самия аграрен министър, премиерът Борисов буквално заяви, че "няма, само ако той не си я подаде", съобщи агенция "Фокус".
В крайна сметка се разбра, че с поста си се разделя Марий Косев, заместник на икономическия министър Трайчо Трайков. Самият Косев заяви, че не е подавал оставка. Любопитно е, че Марий Косев дойде на този пост, за да смени Мая Христова и с личната препоръка на икономическия министър. Трайков вчера отсъстваше от страната, защото участва в газова конференция във Варшава. Освен зам.-министър Косев е в Борда на директорите на БЕХ и на НЕК и водеше преговорите за цената на АЕЦ "Белене". На мястото му ще бъде назначен депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който сега е зам.-шеф на парламентарната икономическа комисия. Той е роден на 14.05.1978 г. в Хасково, завършил е Wesleyan University, Мидълтаун, Кънектикът, САЩ, и е специализирал счетоводство и финанси в Лондонския университет по икономика и политически науки. Работил е в KPMG, Торонто, Канада, в областната управа на Хасково.

Освободени са още шефовете на Патентното ведомство и на Агенцията по акредитация

Със заповед вчера премиерът назначи бившия ректор на Софийския университет Боян Биолчев за председател на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) и за председател на Акредитационния съвет на агенцията. Досега постът се заемаше от проф. Иван Панайотов, д.х.н. Бяха освободени и досегашните членове на Акредитационния съвет Николай Николаев, Димитър Мичев, Иван Радев и Йордан Калайков. На тяхно място са назначени Валерия Фол, Тодор Кертиков, Камен Иванов, Радослав Гърчев и Иван Върляков.
Също вчера беше освободен от длъжност и председателят на Патентното ведомство Костадин Манев.

Обмислят отстраняването и на Нона Караджова

Реформите в кабинета категорично няма да приключат с вчерашните промени, коментираха източници на "Класа". Много активно се обсъжда и отстраняването на министъра на екологията Нона Караджова. Програма "Околна среда" фатално са забавя, е една от причините. Освен това Караджова разреши сероочистващата инсталация и рехабилитацията на замърсяващи блокове на ТЕЦ "Брикел" без оценка за въздействието върху околната среда. Говори се също, че обществени поръчки, сред които за стратегията във водния сектор, се печелят от фирми, с които министърката е работила преди.
Скандали имаше и заради дейността на фирма "Каолин" в гр. Меричлери. Отравянето на водата в района с арсен и скриването на този факт от обществеността беше повече от 10 дни, през което време хората използваха отровна вода.


 


Александър Цветков беше одобрен за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 27 юли 2009 г. От март 2008-а до юли 2009 г. Цветков беше заместник-кмет по транспорта на София. Преди това е бил шеф на дирекция „Транспортна инфраструктура" в Столична община, работил е в Главно управление „Пътища".

Ивайло Московски е роден в Плевен през 1972 г. Магистър е по финансов мениджмънт от Стопанската академия в Свищов. Преди да бъде назначен за зам.-министър на транспорта, е бил управител на германската фирма STOLL в България, търговски директор на "Балтекс комерс" и на "Сата", председател на Борда на директорите на "Монтана" АД.


Рокадите в кабинета „Борисов“ от 2009 г. до днес

Серията от смени в кабинета „Борисов“ започна с изслушването на външния министър Румяна Желева като кандидат за еврокомисар на 12 януари 2010 година. След неуспеха си на 19 януари 2010 г. тя подаде оставка като кандидат за еврокомисар и като външен министър. Премиерът Бойко Борисов прие първата, но първоначално отказа да се раздели с Желева като член на правителството. Ден по-късно управляващите приеха тя да бъде освободена и от двата поста.
Сложната ситуация доведе до сериозни размествания в кабинета. Първоначално на 21 януари бяха обявени три смени. Военният министър Николай Младенов замести в МВнР напусналата Желева. Неговото място в Министерството на отбраната беше заето от дългогодишния съветник по сигурността и отбраната в ГЕРБ и тогавашен зам.-министър Аню Ангелов.
Най-сериозните промени през изминалите почти две години от управлението на ГЕРБ бяха проведени в здравното министерство.
На 30 март 2010 година първият здравен министър в кабинета Божидар Нанев се отказа от поста си заради обвинение, повдигнато от прокуратурата, че е сключил договори с „Рош България“ за противогрипни ваксини „Тамифлу“, за които е платено много повече, отколкото са искали от Националната здравна служба на Великобритания. Материалите по делото са от разследване на ДАНС. Нанев беше обвинен за щети в размер на около 2,5 млн. лева. По-късно съдът го пусна срещу парична гаранция от 2000 лева. В момента делото, което се води в Софийския градски съд, е на етап изслушване на свидетели.
На 7 април 2010 година за ръководител на здравното министерство беше избрана д-р Ана-Мария Борисова. Тя успя да се задържи на поста само до края на месец септември, когато беше отстранена заради несъгласие на премиера с идеите й за здравната реформа и най-вече предложението да се въведе 20% доплащане за всички здравни услуги.
На 6 октомври 2010 г. в парламента беше гласувано назначаването на д-р Стефан Константинов и той зае поста с 123 гласа "за", 58 гласа "против" , а 12 депутати се въздържаха.
Последен през 2010 година кабинета напусна министърът без портфейл Божидар Димитров. Причина за отстраняването му стана доклад на комисията по досиетата, който оповести имената на настоящи дипломати, работили за ДС. Борисов заяви, че е готов да се раздели с Божидар Димитров, за да приключи веднъж завинаги темата за участието на хора от бившата „Държавна сигурност“ във властта. Божидар Димитров подаде оставка на 21 декември 2010 година заради досието си. На 4 февруари парламентът прие отстраняването му.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване