05/19/11 17:29
(http://www.klassa.bg/)

Кога ще мръднем напред в усвояването на европарите?

България е на едно от последните места по усвояване на европари, което поставя под съмнение какво ще получим през следващия програмен период. Ако се движим със същите темпове, парите за нас ще бъдат дадени на други, които се справят по-добре. Това сочи справката на ЕК, поискана от депутати от ЕП.
Ситуацията, която ни поставя на едно от последните изключително непрестижни места в усвояването на три програми, е притеснителна, защото в условия на криза е нелогично да не се възползваме от възможностите, които дават еврофондовете. Още повече че те са единственият свеж ресурс, на който може да разчита икономиката ни, за да дръпне напред.
Грешките си ги знаем – липса на административен капацитет, тромави процедури и скъпи консултанти, които делят с ведомства и агенции хонорари, за да минат проектите. Отделно бизнесът губи желание да се възползва от евросредствата, защото освен битка с административните процедури, е подложен и на безсмислени проверки, които създават напрежение.
Би трябвало да се помисли за една по-спокойна среда, в която експертите да бъдат оставени да работят спокойно, бизнесът да бъде стимулиран да кандидатства по европрограмите, а процедурите да бъдат направени така, че да улесняват бенефициентите, а не да ги затормозяват.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване