05/19/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Лос Анжелис таймс”: Европа пак експлоатира бедните американци

в. Лос Анжелис таймс

Бюро за безработни в Лос Анжелис. Снимка: от тв екрана

Водещи европейски компании инвестират в САЩ, защото могат да правят там неща, които никога не биха и помислили да вършат на Стария континент. Най-новият стопанин на коптори в Лос Анжелис е стълб на германския капитализъм. По-рано този месец градската прокуратура заведе съдебен иск срещу Deutsche Bank - четвъртата по големина банка в света, за това, че е оставила много от двете хиляди жилища в Ел Ей, които е придобила заради просрочени ипотеки, да потънат в мръсотия и разруха.

При едногодишното разследване на градските власти по недвижимите имоти, преминали в собственост на Deutsche Bank по тази причина, били откри наематели, принудени да живеят в рушащи се апартаменти, които банката изобщо нямала намерение да ремонтира; къщи, превзети от престъпни банди; кранчета, от които водата или изобщо не тече, или не спира; и където може да се открие случайният неидентифициран труп. С други думи, нищо, което банката би позволила да се случи с нейните активи във Франкфурт, в чистия и подреден германски град, който е дом на Deutsche Bank и на голяма част от останалите германски финансови компании.

Deutsche Bank отговори на съдебния иск, като хвърли вината върху хората, отговарящи за обслужването на кредитите, които по презумпция трябвало да поддържат имуществото на банката. Градският прокурор на Лос Анжелис Кармен Трутанич обаче настоя, че вината е на собственика. “Ние няма да им позволим да си играят (с живота на хората)”, заяви тя.

Бедняшките квартали в Съединените щати бързо се превръщат в бизнес модел за някои от водещите европейски компании и те често правят тук неща, които никога не биха и помислили да вършат у дома. Тези компании, повечето не са банки, а елитни европейски производители, като BMW, Daimler, Volkswagen и Siemens, и вериги за продажба на дребно, като IKEA, разширяват непрекъснато своя бизнес в САЩ (особено в южните щати), защото работниците там получават ниски заплати и нямат права. В техните очи Съединените щати се превръщат все повече в новия Китай. Цената на труда в САЩ може и да е малко по-висока, но страната предлага по-силна защита на интелектуалната собственост и в нея стачките са далеч по-малко, ако трябва да направим сравнение с нашите непослушни китайски другари.

Не мислете, че думите ми са абсурдни. Хвърлете един поглед на изследването, публикувано този месец от Boston Consulting Group, което стига до извода, че когато човек сравнява високите възнаграждения и все още ниската производителност на труда в Китай със запазващите се на едно ниво възнаграждения и нарастваща производителност в Съединените щати, то конкурентното предимство при прехвърлянето на производствата в Китай вместо в САЩ ще стане незначително до 2015 година. Инвестициите в Съединените щати, твърди Boston Consulting Group, “ще се увеличават, тъй като страната се превръща в едно от най-евтините места за производствени дейности в развития свят”.

Тези инвестиции вече отдавна са факт. Автомобилните компании от Европа и Япония отвориха през последните две десетилетия заводи в американския Юг, където няма профсъюзи. Нито европейците, нито японците са се съгласи да се въздържат от кампании за разбиване на синдикатите, в случай че работниците решат да се организират. Позицията на европейските и японските бизнесмени не би трябвало да бъде различна от отношението им към работниците и профсъюзите у дома им.

Според доклад, публикуван от Human Rights Watch миналата година, същите тези компании, обикновено приветстват синдикатите, дават заплати на равнище средна класа и имат представители на работниците в своите ръководни органи в Германия и Скандинавия. Те обаче заплашват работниците си в САЩ, че ще ги сменят с други като наказание за протестите им срещу орязването на техните възнаграждения (какъвто е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване