05/21/11 21:27
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев се прави на твърд

Асошиейтед прес

Дмитрий Медведев излиза за пресконференцията в Сколково. Снимка: официален сайт

В сряда руският президент Дмитрий Медведев излезе на сцената и се опита да “надпутини” своя ментор Владимир Путин. Не влезе в битка с едри животни и не си свали тениската, но желанието му да бъде възприет като независим световен лидер, който не си поплюва, беше достатъчно забележимо.

В най-голямата си пресконференция, откакто пое кормилото на държавата през 2008 г., Медведев заяви, че Русия трябва да се модернизира по-бързо, отколкото смята Путин, но не даде отговор дали възнамерява да се кандидатира за втори мандат.

Медведев подчерта, че съществуват отчетливи разлики между неговото мнение и това на могъщия премиер по различни въпроси и се постара да си изгради облик на силен и модерен лидер, който прави твърди изявления по външнополитически теми.

Той отправи остро предупреждение към Съединените щати по темата за противоракетната отбрана и предупреди другите държави, че Русия няма да подкрепи чуждестранна намеса в Сирия. В същото време призова за либерализация по някои вътрешни въпроси и отправи предизвикателство към Путин, когото мнозина смятат за доминиращия партньор в управляващия тандем.

Младоликият 45-годишен Медведев, който активно пише в Туитър и в блога си, стана първият руски лидер, който ръководи лично пресконференцията си, продължила повече от два часа. В сградата на бизнес школата в московското предградие Сколково (един от любимите му проекти) Медведев заяви, че неговата представа за бъдещата модернизация на Русия се различава от тази на Путин.

“Той смята, че модернизацията е спокоен, постепенен процес, но аз мисля, че имаме шанс и достатъчно сили, за да извършим тази модернизация по-бързо”, заяви Медведев.

На въпрос дали ако петролният магнат Михаил Ходорковски бъде освободен от затвора, това ще е някаква заплаха за руското общество, Медведев отвърна, че не би имало “абсолютно никаква опасност”. Той обаче не каза дали възнамерява да го амнистира.

Руски либерали и правозащитници отдавна призовават Медведев да помилва Ходорковски, чийто процес и присъда са смятани от мнозина за лична вендета на Путин към милионера, задето е предизвикал политическата и икономическата власт на Кремъл. Случаят навреди на репутацията на Русия в чужбина.

Макар и недовършено, изявлението на Медведев за Ходорковски е ясно противопоставяне на Путин, който нарича магната крадец и точно преди произнасянето на последната му присъда през декември заяви, че той трябвало да остане в затвора.

Макар и да призна, че има някои разногласия, Медведев подчерта, че той и Путин имат общи стратегически цели и сходен подход към политиката. “Нашите подходи по ключови въпроси на националното развитие са много близки”, заяви Медведев. “Това не означава, че сме на едно мнение за всичко, това би било много глупаво и погрешно. Но в стратегическо отношение сме много близки, в противен случай нямаше да можем да работим заедно”.

Въпреки че през 2008 г. напусна президентския пост след два мандата, за да стане премиер, Путин остана най-могъщият политик в Русия. Той и Медведев говорят уклончиво за плановете си за следващите президентски избори през март. И двамата казват, че по-късно ще решат кой от двамата ще се кандидатира, но повечето анализатори очакват Путин да поиска да се завърне на най-високия пост в държавата. В сряда Медведев заяви, че е твърде рано, за да обявява дали планира да се кандидатира.

Той зае твърда позиция по външнополитически въпроси, като заяви, че Москва иска надеждни гаранции от Вашингтон, че планираният американски противоракетен щит няма да застраши сигурността на Русия и добави, че ако двете държави не успеят да си сътрудничат в противоракетната отбрана, това може да породи нова надпревара във въоръжаването. “В този случай ще трябва да развием нападателния си ядрен потенциал, а това би бил много лош сценарий, който ще ни върне в ...

Публикувана на 05/21/11 21:27 http://e-vestnik.bg/11815/medvedev-se-pravi-na-tvard/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване