05/22/11 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Последната дума остава за Путин

Росбалт

Владимир Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

Дмитрий Медведев отправи ясен сигнал, че очаква Владимир Путин да издигне кандидатурата му за нов президентски мандат. Същевременно той все още се надява, че пълномощията му ще бъдат удължени на изборите през 2012 г., тъй като има пълно доверие на своя колега в тандема. Отказът на президента от пряка политическа борба и фактът, че демонстрира лоялност към “лидера на нацията”, създава нова политическа реалност.

На “голямата” пресконференция в Сколково Медведев разпредели акцентите доста ясно. Заяви, че няма намерение да се оттегли и все още е рано за прощално “махане с ръчичка”. Сиреч Медведев разчита на втори мандат. Не смята обаче и да се бори с Владимир Путин за висшия пост. Президентът не вижда дори хипотетична възможност да бъдат предложени за държавен глава и двамата членове на управляващия тандем. Значи Медведев чака кога ще го издигне Владимир Путин.

Хипотеза, която фактически бе потвърдена в четвъртък и от Дмитрий Песков, прессекретар на премиера. Той заяви, че Путин и Медведев поддържат единен курс, а решението кой от двамата да бъде издигнат за държавен глава през 2012 г. ще бъде взето от партията “Единна Русия” на конгреса й през септември. Тоест вероятно пак от Путин (председател на партията - б. р.).
“Предстои конгрес на партията, на който ще се вземе и нейното решение; но партията неведнъж е заявявала, че подкрепя курса, следван и от нашия държавен глава, и от министър-председателя на Русия. Единния курс”, заяви Песков пред радио “Руска служба за новини”.

Как ще се промени руската политика, след като Дмитрий Медведев на практика открито призна, че игрите на “противоречия” в тандема са приключили, че двамата с премиера водят “единен курс”?

Първият етап от промените явно вече е започнал. В деня на “голямата” пресконференция местните законодатели в Санкт Петербург “прогониха” лидера на партията “Справедлива Русия” Сергей Миронов от Съвета на федерацията, с което автоматично му бе отнет и постът председател на горната парламентарна камара. Още на другия ден неформалният лидер на “есерите” заяви, че “някои служители в отдела за вътрешна политика (президентската администрация - бел. на агенцията) звънят на депутатите поред и им предлагат публично да напуснат партията”.

Тъй че от единението на Путин и Медведев, започнали уж тази пролет да се конкурират взаимно, на първо място последва радикално преформатиране на “Справедлива Русия”. Явно тандемът няма нужда от партията на Сергей Миронов в днешния й вид.

Очевидно в новите условия се залага на Общоруския народен фронт, сплотен около “Единна Русия”, а нейната идеология е социално-патриотична. При това положение “левият” партиен проект на Кремъл отнема електорат от новия путински фронт. Значи не е необходим в днешния си вид.

Съответно Сергей Миронов бе отстранен от Съвета на федерацията заради откритото му нежелание да “предаде” своята партия. Част от “есерите” - като лидери на обществени сдружения, вече бяха поканени в Общоруския народен фронт. Други, дошли в “Справедлива Русия” от извънпарламентарни либерални обединения, вероятно ще подсилят с авторитета си новата партия, която ще гради Михаил Прохоров на базата на “Правото дело”.

Вторият етап от промените очевидно ще включва преформатиране на либералния политически фланг. Във връзка с предстоящите избори “Единна Русия” все повече се придвижва “наляво” и “отдясно” остава достатъчно място за новата партия. А докато дойде вотът, от “есерите” може да остане само названието и правото да участват в предизборната кампания, без обаче да събират подписи. Либералдемократите също може да изгубят шансовете си да влязат в Държавната дума. Прочее, една нова парламентарна партия (не бива все пак Думата да се превърне в двупартийна - “Единна Русия” плюс комунистите) е просто необходима. И задължително трябва да е либерална партия, тъй като ...

Публикувана на 05/22/11 21:31 http://e-vestnik.bg/11823/poslednata-duma-ostava-za-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване